Egy magántőkéből fejlesztett űrhajó tesztsorozata során először emelkedett 64 km-es rekordmagasságba, s ezzel nagy lépést tett a világűr meghódításához.

A SpaceShipOne nevet viselő jármű építettője Burt Rutan elismert űrhajózási szakember. Rutan a nyolcvanas évek közepén megépítette a Voyager repülőgépet, ami 1986-ban egyetlen tankolással körberepülte a Földet. Burt Rutan célja, hogy a magánfejlesztésű űrrepülőgéppel megnyerje a 10 millió USA-dollárral járó Ansari X-díjat. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a SpaceShipOne-nak három hét alatt kétszer kell elérnie a 100 km-es magasságot, tehát a világűr "hivatalos határát". A remények szerint ez a jövő hónapban be is következhet. A kaliforniai Mojave-sivatag fölött a SpaceShipOne - és hordozó repülőgépe, a White Knight, fedélzetén Mike Melvill pilótával - már a 64 kilométerrel is rekordot állított be, hiszen ilyen magasságba korábban nem-kormányzati űrhajó még nem emelkedett.

A SpaceShipOne 2003 decemberében hajtott végre próbarepülést emberi utassal. Akkor 21 kilométeres magasságba jutott, s az eddig lezajlott 13 hivatalos tesztjének eredményeiből szakértők arra következtetnek, hogy az újabb csúcsdöntő kísérlet heteken belül megtörténhet.

A világon Rutanon kívül jelenleg még 25 fejlesztői gárda dolgozik az elsőség megszerzéséért. A SpaceShipOne-hoz hasonló, önálló vállalkozásban indított űrrepülőgépek nyithatják meg az utat a kereskedelmi űrjáratok és az űrturizmus előtt, ami az évszázad egyik nagy üzletének ígérkezik.