Az elmúlt héten különös képsorok járták be a világot: a mexikói légierő olyan videofelvételt tett közzé, amelyen egyes vélemények szerint 11 azonosítatlan repülő objektum látható. Egy lehetséges magyarázat szerint az alakzatok gömbvillámok voltak.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ufókról (azonosítatlan repülő objektumokról) a mexikói légierő készített felvételeket március 5-én, Campeche állam keleti partjai közelében (lásd a képet). Az elmondások szerint egy szokásos járőröző útján lévő felderítő gép infravörös kamerája rögzítette, amint összesen 11 azonosítatlan objektum elsuhan a repülőgép mellett, majd hirtelen irányváltoztatással körülveszi az őket követő repülőt.

Földönkívüliek helyett persze ezúttal is földi jelenségek, nevezetesen gömbvillámok láthatók a képeken - mutatott rá Julio Herrera, a mexikói nemzeti autonóm egyetem kutatója. A gyorsan mozgó fények infravörös kamerával készült felvételeken láthatók, az infravörös kamera azonban nem képes kimutatni pontosan a tárgyak körvonalát, csupán hőkibocsátást érzékel. Herrera szerint túl kevés tehát az információ a jelenségről, s leginkább a gömbvillám-jelenség lehet a magyarázat az esetre. A kutató mindazonáltal megjegyezte, hogy több információra, adatra lenne szüksége, például arra, hogy milyenek voltak egészen pontosan a légköri viszonyok az adott helyen az adott időben.

A mexikói védelmi miniszter úgy nyilatkozott az ügyben, hogy a hadseregnek még nem sikerült meghatároznia, mit is kaptak kameravégre pilótái - írja a Reuters.

A gömbvillám

Bár a tudomány a gömbvillámról még igen keveset tud, a legelfogadottabb vélemények szerint a jelenség nem más, mint egy izzó szilíciumgömb, amely akkor keletkezik, amikor egy villám belecsap a földbe. A több ezer beszámoló alapján egy gömbvillám fehér vagy sárgás fényű, nem fényesebb egy 100 wattos izzónál, kiterjedése egy golflabda és egy strandlabda mérete között változik. A szemtanúk elmondása szerint átlagosan 15 másodpercig látható, és robbanásszerűen, vagy fény és hangjelenség nélkül tűnik el. A gömbvillám "úszik" a föld közelében, mozgásirányát látszólag nem befolyásolja a szél. Megfigyelték, hogy a földnek ütközve visszapattan, elektromos tér hatására pedig eltérül.