A világon elsőként Nagy-Britanniában kezdte meg működését egy embrionális őssejtbank május 19-én. A hertfordshire-i intézményben embrionális, magzati és felnőtt őssejtek tenyésztenek és tárolnak majd kutatási célból.

A brit őssejtbank a kutatásokhoz biztosít majd őssejt-vonalakat. Az őssejtkutatás gyógyászati célja, hogy "rendelésre" lehessen előállítani olyan sejteket, amelyekre egy adott betegnek éppen szüksége van (sejtterápia).

A brit őssejtbankba ezen a héten már meg is érkeztek az első minták: az első két őssejtvonal a londoni King's College-ból, illetve a Centre for Life intézetből, mesterséges megtermékenyítés során létrejött embrionális őssejtekből származik.

A tervek szerint az őssejtbankban több tízezer őssejtvonalat tárolnak majd, s az intézmény a világ számos országából érkező kutatóknak ad majd lehetőséget arra, hogy tanulmányozzák az ott tárolt mintákat.

Az embrionális őssejteket a kutatók jelenleg alapvetően azért tartják alkalmasabbnak az ilyen jellegű vizsgálatokra a köldökzsinór-vérből, a csontvelőből, illetve más szervből vett testi őssejteknél, mert az embrionális őssejtek még igen korai fejlődési fázisban vannak, így többféle sejttípus létrehozására képesek. A magzati, illetve felnőtt őssejtek differenciálódási képessége korlátozottabb.

A világ első embrionális őssejtbankjának a hertfordshire-i National Institute for Biological Standards and Control intézet ad otthont.

Mint arról a napokban beszámoltunk, ezen a héten megnyílt Magyarország első őssejtbankja, hazánkban egyelőre azonban csak köldökvérből vett őssejteket tárolnak, azzal a célzattal, hogy a sejteket esetleges későbbi betegségek kezelésésben használják föl.