A rejtélyes narkolepszia felismerése

Szó szerint lefordulnak a székről, ha jó viccet hallanak, és ellenállhatatlan alváskényszer vesz erőt rajtuk a legkevésbé alkalmas időben. Becslések szerint több ezren szenvednek súlyos narkolepsziában, de nem kizárt, hogy számuk a valóságban ennek a többszöröse.

A rejtélyes kórt, amelynek okait még távolról sem derítették fel teljesen, többnyire éveken át nem ismerik fel, vagy ami még ennél is rosszabb: tévesen epilepsziaként vagy tudathasadásként kezelik.

Ajánlatos, ha ezek a betegek kerülik az erős érzelmi felindulást. Egy jó vicc, hirtelen ijedtség, dühroham vagy sportolás közben érzett eufória megbéníthatja az egész izomzatot. Noha ilyenkor az izmok úgy viselkednek, mintha aludna az ember, a beteg érzékelése és gondolkodása élénk marad.

A gyakran másodpercekig tartó teljes izombénulás (kataplexia) - noha például közlekedés közben igen veszélyes lehet - azzal a viszonylagos előnnyel jár, hogy komoly segítség lehet a diagnózis megállapításában, miután a kataplexia a legfeltűnőbb jele a narkolepsziának. Gyakran tíz-húsz év is eltelhet ugyanis, amíg a kórt diagnosztizálják - állítja Geert Mayer német professzor.

A neurológiai megbetegedés rendszerint tíz- és húszéves kor között kezdődik: eleinte a gyerek hajlamos monoton tevékenység közben elbóbiskolni. Ha nem kezelik, akkor az ellenállhatatlan alváskényszer aktívabb tevékenység közben - beszéd, autóvezetés vagy étkezés során - is hatalmába kerítheti a pácienst: nem ritka, hogy evés közben a tányérba zuhan a feje. Az álmosságot azonban még ilyen kirívó esetekben is gyakran félreismerik, különösen, mivel az ilyen betegek kénytelenek aluszékonyságukat a munkahelyükön eltitkolni.

Akadnak páciensek, akik napjában néhány percre bezárkóznak a toalettre, és a rövid kényszerű bóbiskolás után a következő órákban már teljesen éberek. Mások a félálom állapotában álomszerű képeket látnak, s ezeket gyakran összekeverik a valósággal. Az egészséges emberektől eltérően ugyanis az elalvás után azonnal megkezdődik náluk az az alvásszakasz, amelyben megjelennek az álmok (REM). Ez az egyik oka annak, hogy a kívülállók gyakran pszichikai megbetegedésre gyanakodnak.

A kutatók csak lassan tárják fel a titokzatos jelenség okait. Mayer feltevése szerint több tényező együtthatása alakítja ki a narkolepsziát. Feltűnő, hogy csaknem minden narkolepsziában szenvedő beteg szervezetében megtalálható a HLA-gén egy bizonyos formája, amely különben a népességnek csupán egynegyedénél van jelen. Feltételezhető azonban még egy másik tényező is feltétele a kór kialakulásának: egy fizikai vagy pszichikai trauma vagy fertőzés.

A narkolepszia nem gyógyítható, de nem rövidíti meg az ember életét. Ha a betegséget felismerik, akkor nem csak a rokonokat és ismerősöket lehet felvilágosítani a páciens ellenállhatatlan alváskényszerének igazi okáról, de a tünetek is nagyban enyhíthetők.

KAPCSOLÓDÓ CIKK