Magyarországra jön a napautó

A világ leggyorsabb napenergiával meghajtott járműve, a Nuna 2 hamarosan megkezdi május 29-től június 11-ig tartó európai körútját. A jármű 6500 kilométert tesz meg Görögországtól Portugáliáig, európai nagyvárosok érintésével - üzemanyag nélkül. A Nuna 2 május 31-én érkezik hazánkba.

A Nuna 2 nevű jármű, amelyet holland diákok terveztek és építettek, a legmodernebb technológia felhasználásával, a lehető leggazdaságosabb utazási formából ad ízelítőt. A körút neve Adiante, ami portugálul annyit tesz, "előre". A név az ifjúság erőfeszítéseit hivatott szimbolizálni a technika és a megújuló energiaforrások terén. A jármű készítői az európai utat csúcsdöntésnek szánják, hiszen még egyetlen jármű sem tett meg ilyen hatalmas távolságot üzemanyag felhasználása nélkül.

Forrás: nuna2.comAz Adiante útvonala a görög fővárostól, Athéntól a portugáliai Portóig tart majd. Korábban soha nem volt még példa arra, hogy egy autó 6500 kilométeres utat tegyen meg kizárólag napenergia felhasználásával. A körút egyes állomásain helyi fogadóbizottságok várják majd a napautó érkezését, a járművet kísérő csapat pedig bemutatót tart a fiataloknak a napenergia-felhasználásról.

A Nuna 2 május 31-én érkezik hazánkba, ennek tiszteletére Benzin Light néven nagyszabású családi nap várja az érdeklődőket a Budapesti Műszaki Egyetem előtti parkolóban. A programok ingyenesek, mindenkit szeretettel várnak az esemény szervezői délután 3-tól este 7 óráig. Sor kerül többek közt filmvetítésre, gyermektáncbemutatókra, 16 órától az Alma Együttes koncertjére, 17 órától a Somos Együttes zenél, az érdeklődők moldvai táncokat tanulhatnak. 18 órakor kerül sor az országos rajzpályázat eredményhirdetésére és díjátadójára. A rendezvény ideje alatt kézműves játszóház, biobüfé és Civil sarok (civil szervezetek bemutatkozása) várja a látogatókat, akik személyesen is megtekinthetnek kisebb-nagyobb napkollektorokat és egyéb, a megújuló energiák felhasználáshoz nélkülözhetetlen eszközöket. 19 órakor szakmai ismertető veszi kezdetét a Nuna 2 tanulmányautóról és annak műszaki megoldásairól a BME oktatói klubjában.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK