Az ikerszülések feltételezett titka

A nagyobb környezeti szennyeződésnek kitett nők feltehetően gyakrabban szülnek ikreket - állítják német kutatók.

A Hamburgi Egyetem kutatói az Occupational and Environmental Medicine című szakfolyóiratban számoltak be vizsgálati eredményükről, amely szerint a veszélyeshulladék-égető és ipari területek közelében élő nők gyakrabban szülnek ikreket, mint a kevésbé szennyezett vidékeken élő társaik.

A Nadia Obi-Osius vezette kutatócsoport a Mainz és Worms között fekvő, veszélyeshulladék-égető környékén élő közösségek gyermekeit és azok szüleit, valamint az erősebb környezetszennyezésnek kitett vidéktől 20 kilométerre északra, illetve délkeletre fekvő települések lakóit vonták be a kutatásba. Emellett egy 1994-1997 között készült, a születési arányra vonatkozó vizsgálat eredményét is felhasználták.

Az eredmények közt felfigyeltek arra, hogy a szennyezettebb területen az ikerszülések a születések 5,3 százalékát teszik ki. A viszonyítási alapként szolgáló két másik vidéken ez az arány ellenben csak 1,6, illetve 2,3 százalék. A kutatók arra is kitértek, vajon a nők átestek-e - az ikerszületések arányát megnövelő - mesterséges megtermékenyítésen.

Nadia Obi-Osius és munkatársai a kapott eredményekből arra a következtetésre jutottak, hogy a lakóhely nagyobb környezetszennyeződése és a magasabb arányú ikerszülés között összefüggés lehet, jóllehet a közvetlen kapcsolatra még nem sikerült magyarázatot találniuk.

Cseh Júlia

KAPCSOLÓDÓ CIKK