A jeruzsálemi Bibliai Állatkert gondozóinak egy szövevényes rejtély szálait sikerült felgöngyölíteniük - csimpánzaik körében.

Az állatkert munkatársait az utóbbi időben sorra érték a meglepetések. A meglepetéssorozat azzal kezdődött, hogy egyik nőstény csimpánzuk váratlanul ikreket hozott a világra - a csimpánzoknál (Pan troglodytes) egy alkalommal általában egyetlen utód születik. Maya, a 24 éves nőstény kölykeinek érkezése egyrészt azért döbbentette meg a zoológusokat, mert korábban egyáltalán nem gondolták, hogy az állat vemhes lehet, egyszerűen azt hitték, meghízott egy kicsit. A meglepettség másik oka az "elkövető", az apa volt, a kert két kifejlett hím csimpánza, Og és Gremlin ugyanis évek óta terméketlen.

Ogot, a vezérhímet hét évvel ezelőtt éppen azért tették terméketlenné, hogy stabilizálják a 11 tagot számláló csimpánzcsoport létszámát, további kölykök ne gyarapítsák a csoportot. Ogon vaszektómiát végeztek el, tehát ondóvezetékét elkötötték, így továbbra is párosodhatott a csoport nőstényeivel s megtarthatta vezető szerepét a csapatban, ám utóda nem születhetett.

Gremlinnel, a rangsorban második hímmel épp ellenkezőképpen jártak el: hogy Oggal ne vívjon visszatérő csatákat az elsőségért, Gremlint kasztrálták, így azóta képtelen a párosodásra.

A 11 egyedből álló kolóniában tehát megindult a keresés az apa után, és hamarosan kiderült, hogy míg a két idősebb hím valóban terméketlen, Nicky, a hétéves "kamasz" viszont koránál e tekintetben jóval érettebb, s időközben, a vártnál korábban ivaréretté vált. Nicky udvarlása nyilvánvalóan nem csak a gondozók figyelmét kerülte el: a csapat domináns hímjeként Og kétségtelenül rendreutasította volna a fiatal hímet, amennyiben észreveszi, hogy nőstényei körül legyeskedik. Nicky tehát a gondozókat és a csoport vezérét egyaránt kijátszva intézhette ügyeit.

"A csoportban most Maya után még két gömbölyödő hasú nőstény csimpánzunk van. Róluk, Mayához hasonlóan, korábban azt hittük, hogy a téli időszak alatti túlzott evésnek köszönhetik súlytöbbletüket" - nyilatkozta Sigalit Dvir, az állatkert zoológusa.

A két újszülött csimpánzkölyök nemét még nem sikerült megállapítani, mert anyjuk egy pillanatra sem válik meg tőlük, és nem enged senkit a közelükbe.