Internetszolgáltatás az űrből

A világűrben, az angol építésű UK-DMC műhold fedélzetén üzembe helyezték a Cisco útválasztó kapcsológépét (routerét), amely az internetprotokollt használva szolgálja az adattovábbítást.

Ez az első eset, hogy szokványos, a kereskedelemben kapható hardver és szoftver eszközökkel teljes körű internetszolgáltatást működtetnek az űrből, természetesen csak kísérleti jelleggel. A hardveren csak annyit módosítottak, hogy elviselje a hőmérsékleti szélsőségeket és a vákuumot. A műholdon levő rendszer párját a NASA Glenn kutatóközpontjában tesztelik Clevelandben, onnan csak a Földön már ellenőrzött parancsokat továbbítanak a műholdra.

Az internet nagyon hatékonyan működik fix telepítésű routerek között, a fix telepítésű gépek hibátlanul együttműködnek egymással. Ha az internetrouterek jól működnek alacsony pályán repülő műholdakon, akkor a felszínen is telepíthetnek mozgó platformokra routereket. Az új megoldások iránt elsősorban az amerikai űrügynökség és a védelmi minisztérium érdeklődik. A mostani kísérletben a router működéséről gyűjtenek tapasztalatokat, a Cisco az adatokat közzéteszi. Ennek alapján az űrügynökségek, a műholdak fejlesztői és működtetői megvitathatják a hasznosítási lehetőségeket. Szakértők nem számítanak a műholdas rendszerek gyors elterjedésére. A Cisco becslése szerint a következő évtizedben talán 15-20 műholdra telepített routerra lesz szükség.

Az amerikai légierőt olyan megoldás érdekelné, amely lehetőséget ad arra, hogy egy műholdat egy hálózat bármely pontjáról irányíthassanak, ne csak egy rögzített földi állomásról. Vizsgálják akarják a műholdakról mozgó földi állomásokra való adatletöltés lehetőségeit is. A Space News tudósítása szerint május-júniusban az UK-DMC katasztrófa-monitorozó műhold adatait a router továbbítja a virtuális műveleti központba. Hasonló megoldás ma is létezik az amerikai hadseregben, de az internetalapú működtetéshez kisebb, mozgékonyabb, olcsóbb földi állomások is elegendőek lesznek. A műholdas ineternetezés első alkalmazója az Egyesült Államokban a katonaság lesz, de a kereskedelmi távközlési szolgáltatók is érdekeltek abban, hogy a "világ végén" levő ügyfeleikkel is kapcsolatot tarthassanak.

Jéki László

KAPCSOLÓDÓ CIKK