Egészséges fiúgyermeknek adott életet az az asszony, akit 21 éve lefagyasztott hímivarsejttel termékenyítettek meg Nagy-Britanniában.

A világviszonylatban is példátlan megtermékenyítést a manchesteri St. Mary kórházban végezték el, ott, ahol később a gyermek is megszületett.

A gyermek apja még 17 éves korában kérte hímivarsejtjeinek lefagyasztását, miután 1979-ben hererákot diagnosztizáltak nála, és nagy volt a valószínűsége annak, hogy a kezelések eredményeként terméketlenné válik. A rákból sikeresen meggyógyult, ugyanakkor (a kemoterápiás kezelést követően) meddővé vált fiatalember évekkel később házasságot kötött, és miután szeretett volna családot alapítani, a kórházhoz fordult, ahol még őrizték hímivarsejtjeit. Annak ellenére, hogy a hatályos brit jogszabályok csak tízéves tárolást engedélyeznek, a fiatalember kora miatt haladékot kapott. Végül, a negyedik próbálkozásra sikerül felesége petesejtjét mesterségesen megtermékenyíteni.

Az, hogy a hímivarsejtek 21 év múltán is képesek voltak a megtermékenyítésre, a brit orvosokat arról győzte meg, hogy a fagyasztás semmilyen módon nem károsítja a sejteket, és a hímivarsejtek gyakorlatilag korlátlan ideig tárolhatók. A kórház vezető embriológusa, Greg Horne szerint "az eset megerősíti, hogy a hosszú távú fagyasztás révén sikeresen megőrizhetjük a spermiumok minőségét és termékenységét".

Lombikbébik

Louise Brown, az első lombikbébi 1978-ban született meg Angliában. Hazánkban 1989-ben jött világra az első ilyen csecsemő, s ma 11 központ működik. Ma már akkor is eredményes lehet a kezelés, ha csupán egy-két spermium van az ondóban, vagy akár mozdulatlan a hímivarsejt, sőt arra is van lehetőség, hogy ha egyáltalán nem áll rendelkezésre spermium, herebiopsziával laboratóriumi körülmények között érlelhető őssejteket nyerjenek, amelyek segítségével elvégezhető a megtermékenyítés. A hereszövetből nyert spermiumok lefagyaszthatók és később bármikor felhasználhatók.