A nőkre, főként a stresszes helyzetekben, úgynevezett követő evési kényszer jellemző. Az amerikai kutatók a Journal of Applied Social Psychology című szaklapban ismertették vizsgálatuk eredményét.

Korábbi kutatások már igazolták, hogy stresszhelyzetben a nők és a férfiak egyaránt többet esznek, mint általában. Arra azonban, vajon az étkezés gyakorisága miként változik az ezt követő időszakban, a vizsgálatok nem terjedtek ki. Ennek felderítésére most elsőként a Pennsylvaniai Egyetem Laura Klein vezette kutatócsoport vállalkozott.

Nassolás egy nehéz hét után

A vizsgálatba bevont, 18-45 év közötti 63 nő és férfi eredetileg úgy tudta, olyan kutatásban vesznek részt, ami arra keres választ, miként hat a zaj a teljesítőképességre. Az intenzív stresszel járó kísérlet után a résztvevőket chipsszel, csokoládéval, sajttal, popcornnal, valamint pereccel kínálták, majd egy puzzle-t kellett kirakniuk. Utóbbi feladatból következtetni lehetett az egyének frusztrációjára.

Az eredmények szerint azok a nők, akik intenzív stresszhelyzetként élték meg a kísérletet, többet nassoltak kevésbé frusztrált társaiknál. Ezzel szemben a férfiak - függetlenül az átélt stressz intenzitásától - nagyjából mindig azonos mennyiségű rágcsálnivalót fogyasztottak. Fény derült továbbá arra is, hogy az intenzív stressz kevésbé frusztrálja az erősebb nem képviselőit és a puzzle-kirakásban is kevésbé befolyásolja teljesítményüket. Ellenben feltételezhető, hogy a nők elsősorban akkor hajlamosak a luxuskalóriák bevitelére, amikor a stresszes időszakon már túljutottak - jellemzően egy megerőltető hetet követő hétvégén.

Cseh Júlia