Jót tett az egészségnek az áramkimaradás Amerikában

A 2003 augusztusi amerikai áramkimaradás azzal járt, hogy javult a levegő minősége az Egyesült Államok északkeleti és Kanada délkeleti területein.

Az erőművek leállása következtében a rá következő éjszaka folyamán jelentős mértékben csökkent a levegőt szennyező anyagok kibocsátása - olvasható a New Scientist című brit tudományos folyóirat legújabb számában, utalással a Maryland állambeli College Park egyetemének meteorológusaira. Huszonnégy óra elteltével a levegő kén-dioxid-tartalma 90 százalékkal, az ózon felére csökkent, s ezzel egyidejűleg 40 kilométerrel nőtt a látótávolság az érintett területeken.

A Russel Dickerson vezette kutatócsoport tagjai megragadták "az egyedülálló lehetőséget arra, hogy mérjék a levegő minőségét az erőművek kibocsátása nélkül" és a katasztrofális áramkiesés másnapján Pennsylvania államba repültek, hogy ott méréseket végezzenek.

Megállapították, hogy a közlekedés okozta légszennyezés nem változott. Jelentősen csökkent azonban az olajjal, szénnel vagy földgázzal működtetett erőművek által kibocsátott szennyező anyagok mennyisége a levegőben.

Dickerson az Amerikai Geofizikai Társaság tavaszi kongresszusán számolt be mérései eredményéről. Szakértők szerint az új ismeretek erős érvekkel szolgálnak majd azok számára, akik a káros anyagok kibocsátásának szigorúbb korlátozását követelik. A mérési eredmények hozzájárulnak majd ahhoz is, hogy a kutatók finomítani tudják a különböző forrásokból kibocsátott szennyező anyagok mennyiségének kiszámítását szolgáló modelljeiket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK