Hiperaktivitást fokozó élelmiszer-adalékanyagok

A mesterséges színezéket és tartósító anyagot tartalmazó élelmiszert fogyasztó gyermekek szülei agresszívebbeknek és aktívabbaknak látják csemetéiket - mutat rá a Southampton Egyetemen folytatott vizsgálat eredménye.

Az angol kutatásba bevont, összesen 277, hároméves gyermek egy héten keresztül adalékanyagoktól mentes élelmiszereket, majd ezt követően egy részük benzoesav tartalmú tartósítószert és mesterséges színezéket tartalmazó italt fogyasztott. Sem a gyerekek, sem a szülők nem tudtak arról, hogy az élelmiszer tartalmazott-e adalékanyagokat, vagy sem.

A szülőket arra kérték, hogy a szabályozott fogyasztási időszakokat követő négy hét alatt figyeljék meg, vajon gyermekeik viselkedésében történik-e változás. Azon időszakban, amikor a gyerekeket adalékanyagoktól mentes élelmiszerekkel táplálták, a szülők becslése szerint akár 15 százalékkal is csökkent a gyerekek agresszivitásában, figyelmében és aktivitásában tapasztalható változások intenzitása.

Jóllehet ellenőrzött körülmények között a szülők által tapasztaltakat nem sikerült igazolni, az Archives of Disease in Childhood című szakfolyóiratban megjelent cikk szerint a John O. Warner vezette kutatócsoport további vizsgálatokban arra keres majd választ, vajon az élelmiszer adalékanyagok ténylegesen-e, és ha igen, miként hatnak idősebb gyermekek magatartására.

Cseh Júlia

KAPCSOLÓDÓ CIKK