Zajjal a zaj ellen - Delta-ajánló

Ízelítő a Delta május 30-i, vasárnapi adásából.

Nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb?
Ha egy gyermeknél nem ismerik fel helyesen, hogy a jobb vagy a bal kezét használja e szívesebben, az hosszú távú károsodáshoz vezethet. Német kutatók a két agyfélteke aszimetrikus működésének alapjait nem csak a különböző agyi központok eltérő elhelyezkedésével magyarázzák, hanem az agyfelek közötti idegi kapcsolatokban is különbséget találtak. Valamelyik agyfélteke dominanciája örökletesen meghatározott,  ha ezt nem veszik figyelembe a gyermekkor során, akkor természetellenes kapcsolódásokat erőltetnek a gyermek agyában.

Forrás: delta

Vadlovak a Hortobágyon
A valaha létezett négy vadló közül, már csak egyetlen egy, az Eurázsiai vadló vagy más néven Przewalski ló létezik. A világ egyik legveszélyeztetettebb állatfajának minden egyes példányát genetikai adatbankban tartják nyílván. A Mongólia nemzeti szimbólumának is tartott vadlóból ma a világon összesen 1400 egyed él, és ebből 43 a Hortobágyi Nemzeti Parkban található. A hortobágyi vadlovakról részletes cikket itt olvashat!

Forrás: delta

A skótok genetikai öröksége
Edinburgh-i genetikusok nagyszabású vizsgálatsorozatba kezdtek, hogy felderítsék a skótok genetikai örökségét. Az ország tíz különböző területén, önkéntesek bevonásával gyűjtöttek nyálmintákat, hogy a DNS-elemzés alapján meghatározzák: mennyire egységes genetikailag a  népesség. Az adatokból nem csak az egészségi állapotra és a betegségek előfordulási gyakoriságára lehet következtetni, hanem egyes történelmi folyamatokra is.

Forrás: delta

Zajjal a zaj ellen
A légiforgalmi ipar kötelezte magát, hogy 2015-ra, felére csökkenti a repülőgépek zaját. Ezért a kutatók olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel a hajtóművekben ellenhangot képezhetnek. A hanghullámra egy ugyanolyan frekvenciájú, de ellentétes irányú hullámot küldenek és a két hullám kioltja egymást. Az aktív zajcsökkentés az interferencia-elvén alapul. Az autóiparban már használt piezo-kerámia anyagokat a repülőgépek hajtűművének lecsendesítésében is alkalmazni szeretnék.

A fenti témákról bővebbet a Delta május 30-án, vasárnap 14.10-kor kezdődő adásából tudhat meg.