Immungenomika: a világ vezető kutatói Budapesten

2004.10.01. 15:26

2004. október 3-án megkezdődött Budapesten az első Immungenomikai Világkongresszus. A Magyarországon szokatlanul nagyszabású nemzetközi tudományos összejövetelre a világ vezető kutató jöttek el.

2004. október 3-7. között Budapesten rendezik meg az I. Immunogenomikai Világkongresszust, melyen a világ 44 országából érkező több száz vezető kutató és orvos résztvevő mellett a legnagyobb biotechnológiai és informatikai cégek is képviseltetik magukat.

A kongresszuson a nagy formátumú összefoglalók és a 19 szimpózium mellett három szenzációnak nevezhető bejelentés is ("late-breaking news") is elhangzik. Az előadások tematikái közt olyan nagyon sokakat érintő területek szerepelnek, mint a rákkutatás, transzplantáció, autoimmunitás, allergia, vakcináció, a genomikai alapon történő gyógyszerfejlesztés, valamint az életünket egyre inkább átszövő bioinformatika kérdései. A több mint 100 meghívott előadó a világ tudományosságának élvonalát képviseli. A bevezető előadást a világhírű Michael Neuberger professzor (Cambridge) tartja.

A rendezvény mind a hazai, mind a nemzetközi tudományos életben egyedülálló. Kiemelkedő jelentőséggel bír a magyar orvosbiológiai tudományosság számára, hogy a kutatások terület első összefoglaló találkozóját éppen Budapesten rendezik meg.

A genomika - a génkészlet átfogó és szimultán vizsgálatának bioinformatikai tudománya - jelentősége csak az emberiség legnagyobb felfedezéseihez hasonlítható. Az elkövetkező évek orvosbiológiai kutatásai elsősorban ezen a megközelítésen keresztül keresik a választ számos eddig megoldatlan kérdésre, rendkívüli módon felgyorsítva a vizsgálatokat. Ilyenek a megfelelő védőoltások, a személyre szabott, mellékhatásmentes gyógyszerelés, vagy a különböző betegségek rendkívül korai diagnózisa.

Az utóbbi két évben óriási számban indultak genomikai alapú kutatások különböző tudományterületeken. Ezek közül az egyik legfontosabb az immunrendszer vizsgálata, hiszen az immunfolyamatokhoz közvetlenül és közvetetten kapcsolódó géneknek szinte minden betegség kialakulásában és lefolyásában szerepe van.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK