A terhesség alatt szedett aszpirin, illetve a paracetamoltartalmú fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők befolyásolják a nemi fejlődést, majd a későbbi szexuális magatartást - állapították meg amerikai kutatók, egyelőre patkányoknál.

Patkánykísérletek arról tanúskodtak, hogy ezek a gyógyszerek bizonyos mértékben akadályozzák a fejlődő agy "férfivá válásának" folyamatát - állapította meg a Nature Neuroscience című brit tudományos hetilapban megjelentetett tanulmányában Margaret McCarthy, a baltimore-i Marylandi Egyetem kutatója.

Az aszpirin és a paracetamoltartalmú szerek a világon leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők, amelyek blokkolják a prosztaglandin-E2 elnevezésű molekula szintézisét.

"Azok a hím patkányok, amelyek szervezetébe még magzati korukban az anyaméhben beépült a prosztaglandin-E2 elnevezésű molekula szintézisét befolyásoló vegyület - azaz az aszpirinféleségek és a paracetamoltartalmú gyógyszerek egyik alkotórésze -, felnőtt korukban viszonylag csekély érdeklődést mutattak a nőstények, illetve a fajfenntartás iránt. A magzatkorban ugyanilyen hatásnak kitett nőstény patkányok ugyanakkor felnőtt korukra a hímekre jellemző magatartási mintákat, sőt párzási szokásokat vettek fel" - állapította meg McCarthy.