Radarképek segítségével bepillantást nyerhetünk a szerda esti pusztító vihar mozgásába és belsejébe. A 110 km/órás sebességet is meghaladó széllökéseket hozó zivatar döbbenetes sebességgel tört a főváros térségére.

Az ICI Interaktív Meteorológia budapesti digitális radarja percenként rögzítette az északnyugat felől érkező zivatarzónát. A Budapesten és környékén hatalmas károkat okozó zivatar 19 óra 8 perckor lépte át az országhatárt Esztergom térségében.

A meteorológiai radar a csapadékmegfigyelés leghatékonyabb eszköze. A nagyobb csapadékintenzitás nagyobb visszavert jeleket produkál, ennek köszönhetően a nagyobb csapadékot adó meteorológia objektumok egyre fényesebben jelennek meg. Képeinken a sötétebb, pirosabb színek a kisebb intenzitást, az egyre világosodó, sárgás színek  a nagy csapadékot adó gócokat mutatják.

A fenti képen látható a zivatarrendszer függőleges metszete a 306,4 fokos irányban 19 óra 10 perckor. Ilyenkor a radar függőleges irányban mozogva tapogatja le az objektum belsejét. Jól megfigyelhetők az egymás mögött meghúzódó zivatarcellák. A 13 km-es magasságig is felnyúló cellák már előre jelezték a várhatóan nagy károkat, mivel a zivatarban felhalmozódó energiák szoros összefüggésben állnak a cellák fejlettségével. A "zivatar szele", a kifutószél a felhalmozódott energiából adódik (látens hőfelszabadulás), ez okozza rendszerint a legnagyobb szélsebességet.

Forrás: IcicomA rendszer hatalmas sebességgel közeledett Budapest felé, a radar is alig tudta követni az eseményeket. 19 óra 39 perckor érte el a budai oldalt (lásd bal oldali képünkön), azaz mindössze 21 perc alatt tette meg az Esztergom-Budapest távolságot!  (Az északi irányban megfigyelhető küllős szerkezet a radar szabad kilátását takaró tereptárgyak következménye). A kifutószél városszerte okozott károkat, majd lecsendesülve 21 óra 15 percig adott Budapesten csapadékot, végül elvonult délkeleti irányba.

Radarfilmünkön 2-3 perces lépésenként láthatjuk a vihar vonulását az országhatártól a leépülésig.