Koponya-rekonstrukció számítógéppel - Delta-ajánló

Forrás: deltaKoponya-rekonstrukció, számítógépes tervezéssel
A Péterffy Sándor utcai kórház sebészetén a legkorszerűbb háromdimenziós komputertomográf és a mérnöki gyakorlatban már bevált számítógépes tervezés eredményeképpen sikerült tökéletesen illeszkedő implantátumot készíteni egy súlyos baleseti sérült koponyájához. Zoltán homlokcsontja, szemöldökcsontja, orra teljesen összetört egy autóbaleset következtében. Az új módszerrel visszanyerhette eredeti koponyaformáját és arcát.

Forrás: deltaIntelligens gumiabroncs
Az autógumik fizikai tulajdonságainak javítása érdekében a kutatók különböző adalékanyagokkal egészítik ki a kormot és a kaucsukot, az abroncsok két fő alapanyagát. A koromrészecskék szerkezetének megváltoztatásával sikerült előállítaniuk a hő hatására keményedő és ellenállóbbá váló intelligens kerekeket. Az intelligens gumiabroncsok hosszabb élettartamúak lesznek, és mindig tudják majd, hogy nyári vagy téli gumiként kell-e viselkedniük.

Forrás: deltaMesterséges szitakötő
A berlini Műszaki Egyetem bionikusai a természettől tanulnak. Egy ionmeghajtású mesterséges "szitakötőt" szeretnének létrehozni, amely ugyanolyan - ma még megvalósíthatatlan - légi manőverekre lenne képes, mint természetbeli névadója. Az apró szerkezet tévékamerákkal és szenzorokkal felszerelve nehezen hozzáférhető területeket kutatna, figyelné az utcai közlekedést, vagy környezeti adatokat gyűjtene.

Hajóroncs a Tiszában
Szegeden a két híd között rejtőzik valahol egy 1723-ban elsüllyedt hajóroncs. A búvároknak nincs könnyű dolguk a "szőke" Tiszában, mert a látótávolság gyakorlatilag nulla. Ezért a történelmi leírásokból ismert, egy kilométeres szakaszon geofizikai mérésekkel próbálják meghatározni a roncs pontos helyét. Azonban a kutatók számára nem a hajóroncs a legfontosabb, hanem a rakománya: a legfőbb cél a 14 darab római kori feliratos kő megtalálása és kiemelése.

A fenti témákról bővebbet a Delta június 12-én, szombaton 13.40-kor kezdődő adásából tudhat meg.