A tornádók rövid természetrajza

A tornádó egyike a természet leglenyűgözőbb erődemonstrációinak. Minden évben tornádók százai söpörnek végig a földfelszínen, sok millió dolláros károkat okozva, nemritkán emberéletet követelve.

A tornádó a spanyol eredetű "tronada" szóból származik, melynek jelentése viharfelhő. Tudományos definíciója: olyan hevesen örvénylő légoszlop, amely a felszínnel kapcsolatban van, és viharfelhőben végződik. A viharfelhő léte - az esetek döntő többségében - tehát az első lépése a tornádók kialakulásának.

A tornádók "élete"

A tornádók kialakulásának első fázisa az örvénylő fázis, amikor megszületik a felfelé mozgó levegőből (amelyből maga a viharfelhő is kialakul). Ekkor jön létre jellemző tölcsér formája is. A következő fázisban az örvény eléri a földet. Ezután gyorsan következik az ún. érett fázis, a legpusztítóbb időszak. A törmelék, amelyet a földről szívott fel a vákuum, sötétre színezi a tölcsér alsó részét. Az összeesés fázisában a tornádó gyorsan gyengül és kerülete is egyre kisebb lesz. Végül a hanyatló szakaszban az energiáját pazarló módon felélő szörnyeteg gyorsan gyengül, majd eltűnik.

A szélsebesség a legvadabb tornádókban túllépheti az 500 km/órát. A tornádók átlagos szélessége 400-500 méter. Általában 6-8 km-en át érintkeznek a felszínnel (a leghosszabb ismert tornádónyom azonban 350 km-es), és mindössze néhány percig "élnek".

A tornádók osztályozása

A tornádók jellemzésére - a szélerősség és a pusztítás mértéke alapján - Theodore Fujita és Allen Pearson amerikai meteorológusok 1971-ben egy relatív osztályozást dolgoztak ki. A Fujita-Pearson-féle skála F0-tól F5-ig terjed.

F0 (gyenge) - szélsebesség: 65-115 km/h - a kémények ledőlnek, a faágak letörnek, a gyenge gyökérzetű fák és a közlekedési táblák kidőlnek.

F1 (mérsékelt) - szélsebesség: 116-180 km/h - a háztetők felszakadnak, a gépjárművek felborulnak vagy menet közben lesodródnak az útról, a faházak összedőlnek.

F2 (nagy) - szélsebesség: 181-250 km/h - a tetőszerkezetek leszakadnak, a gépjárművek összetörnek, a nagyobb fák kitörnek vagy gyökerestül kicsavarodnak, a kisebb tárgyak sodródnak a levegőben.

F3 (erős) - szélsebesség: 251-330 km/h - a házak összeroskadnak, a kőházak egyik-másik fala kidől, a vonatszerelvények felborulnak, minden fa kidől vagy kitörik, a gépjárművek fölemelkednek és métereket "utaznak" a levegőben.

F4 (pusztító) - szélsebesség: 331-420 km/h - az épületek a föld felszínével lesznek egyenlők, a tetőszerkezetek, faházak, gépjárművek és egyéb nagyobb tárgyak folyamatosan sodródnak a levegőben.

F5 ("elképesztő") - szélsebesség: 421-510 km/h - a többszintes és vasbetonházak is összedőlnek, s darabjaik messzire szétszóródnak; a nehéz járművek és darabjaik több száz méternyit repülnek. Katasztrofális pusztítás mindenütt.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK