Kétmilliárd embert fenyegethetnek az áradások

Szakértők szerint az elkövetkező 50 évben az emberek a korábbiaknál sokkal jobban ki lesznek téve az áradásoknak és földcsuszamlásoknak, amelyek a Föld felszínének egy részét is nagyban átalakíthatják.

Az ENSZ Egyetem kutatói szerint a következő ötven évben a Föld klímája melegebb és nedvesebb lesz, mint korábban, és elsősorban a kisebb szigetek, illetve a tengerparti területek lakói lesznek leginkább kiszolgáltatva az időjárás változásainak - különösen Ázsiában.

Az okok közvetlen hátterében a felmelegedés következtében emelkedő tengerszint, az erdőirtások okozta talajmozgások, illetve a Föld eltartóképességét erőpróbára tevő népességnövekedés áll.

A kutatók a következő pontokra hívják fel a figyelmet:

  • Megközelítőleg 1 milliárd ember - a világ népességének egyhatoda - él közvetlenül veszélyeztetett - áradásoknak, földcsuszamlásoknak stb. kitett - területeken.
  • E területeken jórészt a Föld legszegényebb lakosai élnek.
  • Az áradások során már ma is 25 ezer ember veszti életét évente.
  • Az 1950-es években hat nagyobb árvíz volt a világban, a 60-as években hét, a következő évtizedben nyolc, majd a 80-as és 90-es években 18, illetve 26 pusztító árvíz okozott jelentős károkat világszerte.

Az ENSZ Egyetem Környezeti és Emberi Biztonsági Intézetének igazgatója, a magyar Bogárdi János szerint "világszerte növelni kell a szélsőséges események nyomon követésének és előrejelzésének képességét".

(Az ENSZ egyetemet 1973-ban hozták létre a globális veszélyek tanulmányozására.)

KAPCSOLÓDÓ CIKK