Magyarázat a kora reggeli infarktusokra

Szakemberek már korábban felfigyeltek arra, hogy a szívinfarktus és az agyvérzés többnyire a kora reggeli órákban következik be. Egy nemrég végzett amerikai kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy e napszakban lanyhul a vérerek falát bélelő sejtek működése, és ez a felelős az esetek halmozódásáért.

A Virend Sommers vezette kutatócsoport 30 egészséges nemdohányzó önkéntesnél - lefekvés előtt, valamint reggel 6 és délelőtt 11 órakor - vizsgálta a vérerek tágulása, rugalmassága és az erek falát alkotó hámsejtek, az ún. endothélsejtek működése közti összefüggést.

A kutatók megállapították, hogy kora reggel az endothélium funkciója a többi napszakhoz képest kb. 40%-kal visszaesik, majd a délelőtt folyamán fokozatosan ismét normalizálódik.

Dr. Tóth László, a budapesti Szent Ferenc Kórház kardiológusa az [origo]-nak elmondta, hogy az endothélsejteknél kora reggel tapasztalt "takarékos" működés a szervezet egészére jellemző. A szakember szerint a fiziológiás változás önmagában nem jelent veszélyt, azonban az alapbetegségben szenvedő személyeknél rizikótényező.

Az egyenletes véráramlást és vérnyomást a vérerek összehúzódása és elernyedése révén igyekszik fenntartani szervezetünk. A szakemberek régóta tisztában vannak azzal, hogy ebben nagy szerep jut az endothél sejteknek, pontosabban az általuk termelt értágító és érszűkítő anyagoknak.

Éppen ezért a működésben kora reggel tapasztalt "zavar" magyarázatot adhat arra, hogy miért pont ebben a napszakban halmozódik a szívinfarktusos, agyvérzéses, valamint a hirtelen bekövetkező halálesetek száma, vélik a Circulation című szakfolyóiratban publikáló kutatók, akiknek az endothél sejtekben bekövetkező változás pontos mechanizmusát egyelőre nem sikerült megfejteniük.

Cseh Júlia

KAPCSOLÓDÓ CIKK