Rohamosan sivatagosodik Földünk

A Föld elsivatagosodásának fokozódó veszélyre figyelmeztetett kedden az Egyesült Nemzetek Szervezete.

Forrás: ORIGOA szárazföld egyharmadát fenyegeti elsivatagosodás, s ez milliókat kényszerít elvándorlásra, a csökkenő zöldterületeket követve; a megsemmisült mezőgazdaságú területek lakosai a városokba húzódnak. A leginkább veszélyeztetett térségek a Szaharától délre fekvő területek és a Góbi-sivatag. Spanyolország területének 31 százaléka válhat sivataggá, Kína 1950 óta egy Portugália nagyságú termőterületet vesztett el - mutatott rá a világszervezet közleménye annak kapcsán, hogy a héten 10. évfordulóját ünnepli az a konvenció, amelyet az elsivatagosodás elleni küzdelem jegyében írtak alá.

Az ENSZ június 17-én, az elsivatagosodás elleni világnapon a globális problémáról Bonnban, majd június 21-25. folyamán a brazil fővárosban tart konferenciákat.

Az ENSZ adatai szerint az 1990-es évek közepétől 2000-ig évente 3436 négyzetkilométer terület vált sivataggá. A jelenség legfőbb okai az erdőirtásos gazdálkodás, a területek elmocsarasodása, a vízkészletek túlzott felhasználása, valamint a népességrobbanás. Ha a tendenciák nem változnak, 2025-re Afrika művelhető területének egyharmada fog eltűnni, és 135 millió ember válhat földönfutóvá.