Húsz évre előre jelez a klimax-mutató

Skóciai kutatók egy olyan módszert fejlesztettek ki, amellyel megtudható, milyen gyorsan jár egy nő biológiai órája, más szóval mikorra várható, hogy a változás korába lép. A módszer segíthet a családtervezésben s a meddőségi problémákkal küzdőknek annak megítélésében, meddig érdemes próbálkozniuk természetes fogantatással.

"Vaginális ultrahangvizsgálat segítségével megállapítjuk a páciens petefészkének tömegét, s ebből következtetni lehet arra, meddig fog tartani a páciens termékeny életszakasza, várhatóan mikor következik be nála a menopauza. Szoros összefüggést mutattunk ki ugyanis a petefészek tömege és petesejtek száma között" - ismertették eljárásuk lényegét skóciai kutatók. A petefészek tömegének ismerete jelentősen segítheti a meddőségi kezelések hatékonyságát -  mutatott rá dr. W. Hamish Wallace, az Edinburghi Egyetem gyermekonkológusa.

Az általánosan elfogadott ismeretek szerint a menopauza akkor kezdődik, amikor egy nő petesejtjei az életkor előrehaladtával elfogynak, illetve nem tudnak kiszabadulni a petefészekből (azaz elmarad az ovuláció). Minthogy a petesejtek termelik a menstruációs ciklus szabályozásában kulcsszerepet játszó ösztrogént, a petesejtek számának, így a hormon mennyiségének csökkenésével komoly változások kezdődnek a női szervezetben. Születésekor minden nőnek körülbelül 800 ezer éretlen petesejtje van.37 éves korra ez a szám már csak mintegy 25 ezerre tehető, ezután pedig fogyásuk üteme felgyorsul. A menupauza a nőknél általában 50 éves kor körül (plusz-mínusz 7-8 év) következik be.

A módszer, amelyet 20-51 éves nők esetében alkalmaztak, leginkább a meddőségi kezelésekben nyújthat segítséget, vélekedik dr. Thomas W. Kelsey, a skóciai University of St. Andrews számítógépes szakembere. "Az ultrahangképből kitűnik, milyen méretűek a petefészkek. Ha nagyobbak, mint az a páciens korában általános, valószínűsíthető, hogy a menopauza az ő esetében az átlagosnál később következik be, ha viszont kisebbek, ugyanerre korábban kell számítania. Most azon dolgozunk, hogy a méretbeli eltérésből pontosan meg lehessen becsülni, időben ez milyen eltolódást jelent."

Meddőségi kezelések, családtervezés

"Az eljárás jelentősen segítheti a meddőségi kezelések eredményességét, mivel a módszer segítségével megítélhetővé válik, valóban szükséges-e az in vitro fertilizáció" - mutatott rá Kelsey. Amennyiben a vizsgálat eredménye szerint a páciens előtt még számos termékeny év áll, érdemes lehet továbbra is a természetes úton való megfogantatással próbálkozni, amennyiben viszont az derül ki, hogy a petefészkek tömege, a petesejtek száma alacsony, az orvos úgy ítélheti meg, hogy kár vesztegetni az időt arra, hogy természetes fogantatással próbálkoznak. A módszer azonban nem mindenkinél alkalmazható: nem működik azoknál a nőknél, akik orális fogamzásgátló szert szednek, mivel annak hatására a petefészkek mérete csökken. Azoknál sem jár eredménnyel, akik policisztikus ovariumszindrómában (PCO-szindrómában) szenvednek (ekkor a túlzott férfihormon termelés következtében nem elég nagyok és érettek a petesejtek, s a hormonális zavar teljesen fölborítja a női ciklus időrendjét).

Jelenleg korábban daganatos betegségekkel kezelt nők bevonásával folynak a klinikai próbák annak megállapítására, mennyiben befolyásolta a daganatos megbetegedés a nők termékenységét. Tervezik egy olyan hosszú távú vizsgálat lefolytatását is, amelyben a fiatal kortól a menopauzáig kísérik nyomon a nők petefészkének  méretváltozásait.

A módszerről Wallace és Kelsey a Human Reproduction című szaklapban számolt be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK