Brazília déli partjainál olyan halfajra bukkantak, amely 180 millió éve változatlan formában él a tengerekben, s a mai cápákkal áll rokonságban.

A mai cápákkal és rájákkal rokon halfaj (erre utal testének nagyrészt porcokból és nem csontszövetből álló váza) a macskahal-félék családjába (Chimaeridae) tartozik. Teste elérheti a 30-40 centiméter hosszúságot, méretéhez képest nagy, szárnyszerű uszonyaival, ostorvéghez hasonlatos farokúszójával a rájákra emlékeztet.

A faj első példányát még 2001-ben Brazília déli partjainál fogták ki halászok. Amikor kiderült, hogy egy új halfaj akadt horogra, a biológusok azonnal megkezdték élőhelye, a környező tengerfenék átfésülését - nyilatkozta Jules Soto, a Vale do Itajai egyetem Oceanográfiai Múzeumának vezetője.

A mostanára azonosított halfaj valódi "élő kövület": nem kevesebb, mint 150-180 millió évvel ezelőttről maradtak fönn tőle fosszíliák, ami ritkaság a paleontológia történetében. "Az egész olyan, mintha egy élő dinoszauruszra, mondjuk egy T. rexre bukkantunk volna" - magyarázza Soto.

A faj a spanyol halkutatóról, Jesus Matallanasról a Hydrolagus matallanasi nevet kapta.