Az Opportunity már első tudományos célpontját, a "Tennessee" névre keresztelt kőzetréteget vizsgálja az Endurance-kráter belsejében.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az Opportunity marsjáró behatolt az Endurance-kráter belsejébe, hogy megvizsgálja azokat a rétegeket, amelyek a Mars geológiai múltjáról nyújthatnak további információkat.

A 18 fokos lejtőn való lassú és óvatos araszolás után az Opportunity eljutott első fő célpontjához, a Tennessee-kőzetekhez. A NASA irányítóközpontjába már meg is érkezett az első felvétel, amely a robotkar kőzetcsiszoló eszközével a kőzet felszínébe vájt mélyedést mutatja (lásd a képen). A NASA szakemberei szerint a kőzet összetétele a marsjáró leszállóhelyeként szolgáló Sas-kráterben talált ún. evaporitokéhoz lehet hasonló, amelyek múltbéli víz nyomait jelentik (az evaporitok sekély víztestek bepárlódása során válnak ki a Földön).

Az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, hogy a kráter sokkal bonyolultabb összetételű, mint korábban gondolták. A felvételek alapján három különböző kőzetréteget sikerült megkülönböztetni. A második és harmadik kőzetréteg a terület geológiai múltjának még korábbi fejezeteit tárhatja fel előttünk, s a szakemberek remélik, hogy ezekben is sikerül majd víz nyomára bukkanniuk.

További felvételek és információk a Mars Society magyar tagozatának honlapján.