Magyar diákok a NASA nemzetközi űrtáborában

Rakétakészítés, súlytalanság és űrrepülőgép-szimulátor - a Magyar Asztronautikai Társaság segítségével évente két magyar fiatal is részese lehet egy űrhajóskiképzésnek.

Tudománynépszerűsítő és oktatási tevékenységének keretében a NASA egy olyan tábort üzemeltet, ahol a fiatalok átélhetik az űrhajóskiképzés legfontosabb lépéseit. Az űrtábor Alabama állam Huntsville városában működik, a U.S. Space & Rocket Center szomszédságában.

Az évente megrendezett Nemzetközi Űrtáborba az űrtudomány iránt érdeklődő legkiválóbb diákokat hívják meg szerte a világból, hogy pályázati munkájuk jutalmaként igazi űrhajósnak érezzék magukat - persze, csak itt a Földön.

Magyarország először 1992-ben kapott lehetőséget arra, hogy egy-egy középiskolás lányt és fiút, illetve egy kísérőt küldjön Huntsville-be. Az utazó diákok kiválasztását évről évre a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) bonyolítja le Ifjúsági Esszépályázata keretében, amelynek a legjobb eredményt elérő résztvevői képviselhetik az országot. A diákok korcsoport szerint középiskolás, illetve általános iskolás kategóriában indulhattak.

A MANT idei pályázatának témája a következő volt: "Te mit kutatnál bolygórendszerünkben?" A diákoknak esszé formában önállóan kellett kifejteniük elképzeléseiket. A beérkezett több tucat pályázat közül a zsűri Buza Ágnes Kinga és Fórika Előd pályázatát tartotta a legjobbnak, így 2004-ben ők utazhatnak a Nemzetközi Űrtáborba.

Forrás: [origo]
Fórika Előd már útra kész

Az egy hétig tartó program során a két diák alaposan bejárhatja az űrhajózás történetét bemutató kiállítást, megtanulhatják a házi rakétakészítés trükkjeit, próbára tehetik szervezetüket a három irányba forgó ülésben vagy a szabadesést szimuláló zuhanótoronyban. Sőt, pilótaként irányíthatják az űrrepülőgépet egy szimulátorban ülve, valamint javítási munkálatokat hajtanak majd végre egy óriási medencében - súlytalansághoz hasonló állapotban lebegve - a Nemzetközi Űrállomás víz alatti modelljén.

Eközben a diákpárosokkal érkezett felnőtt kísérők különböző foglalkozásokon vesznek részt, ahol hasznos módszereket tanulnak az űrkutatással kapcsolatos ismeretek szemléletes iskolai oktatására. Az itt elsajátított technikákat rövid időn belül a magyar diákok is kipróbálhatják, mert általában bemutatásra kerülnek a MANT által minden nyáron megrendezett Magyar Ifjúsági Űrtáborban is. Így mindezek talán az első lépést jelentik afelé, hogy egyszer újra magyar honfitársunkért izgulhassunk a világűrben.

A legutóbbi pályázat helyezettjei

Középiskolás kategória

  1. Buza Ágnes Kinga ("Kronosz és gyermekei" - Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros);
  2. Fórika Előd ("Küldetés a Béke bolygóhoz" - Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest);
  3. Orgel Csilla ("A Naprendszer biliárdgolyója" - Munkácsy Mihály Gimnázium, Budapest);
  4. Farkas Flóra ("Titáni szelence" - Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest);
  5. Lágler Gergely ("A Naprendszer zsugorodik - 11 órától" - Bolyai János Gyakorló Gimnázium, Szombathely).

Általános iskolás kategória

  1. Bakk Soma ("Hogyan és miért kutatnám a Plútót?" - Batthyány Lajos Általános Iskola, Budapest);
  2. Magyari Gábor Béla ("A Mars meghódítása" - Balassi Bálint 8 évfolyamos Gimnázium, Budapest);
  3. Laszlovszky Tamás ("V. E. N. U. S. küldetés" - Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest);
  4. Dúll Gábor ("Támad a Föld! Megadja magát a Vénusz?" - Körzeti Általános Iskola, Szalaszend);
  5. Juhász Viktória ("Űrséta" - Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Kamenín, Szlovákia).

KAPCSOLÓDÓ CIKK