Néhány nappal ezelőtt a Spirit marsjáró megérkezett fő célpontjához, a Gusev-kráter aljzatából mintegy 90 méterrel kiemelkedő dombsorhoz. A rendíthetetlen szerkezet megkezdte a felkapaszkodást a vonulat tetejére.

Az utóbbi két hétben a Spirit napról napra közelebb gördült a Columbia-űrrepülőgépről elnevezett dombok (Columbia Hills) lábához. A haladást azonban egyre nehezebbé tették a növekvő számban előforduló kőzetdarabok, ezért az automatikus navigációs rendszer helyett általában a földi irányítóközpont vezérelte a jármű előrehaladását.

A Spirit a kamerákkal és spektrométerrel vizsgálta az előtte magasodó vonulatot, majd egy kőzetdarabot tanulmányozott alaposan a robotkarján lévő műszerekkel. Jelenleg egy 20 fokos lejtőn araszol felfelé, de ez még nem jelent problémát számára. A szakemberek remélik, hogy a lejtőkön lévő kőzetkibukkanások vizsgálata értékes adatokat szolgáltat számukra.

Eközben sajnos megkezdődött a Spirit elöregedése is. Hat kereke közül az egyik a szükségesnél kétszer-háromszor több áramot használ.

A másik marsjáró, az Opportunity eközben már a "Tennessee" névre keresztelt kőzetréteget vizsgálja az Endurance-kráter belsejében.

További információk és képek a Mars Society magyar tagozatának honlapján.