Burkina Faso ad a napokban otthont egy a génmódosított növények elterjedését szorgalmazó nemzetközi konferenciának. Az Egyesült Államok támogatásával összehívott háromnapos találkozón 15 nyugat-afrikai állam képviselői vitatják meg, beengedjék-e országaikba a génmódosított növényeket.

A tanácskozás célja, hogy feloldják a génkezelt növények termesztésével szembeni ellenállást és eloszlassák az ezzel kapcsolatos  tévhiteket - adta hírül nyilatkoztában az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma. Cél az is - tette hozzá, - hogy a javíthassanak végre a kontinens éhező milliók sorsán. Európához hasonlóan az afrikai kontinensen is komoly szembenállással kell megvívniuk a génmódosított növényeket propagálóknak, sokan gondolják úgy, hogy az amerikaiak végtelenül leegyszerűsített módon szeretnének gyógyírt találni az éhezők problémájára.
 
Burkina Faso kormánya - a régióban elsőként - már korábban engedélyezte a génkezelt gyapot termesztését az országban, és elfogadta a Monsanto multivállalat erre irányuló ajánlatát. Az ellenállóbb növény terjedésétől több bevételt remélnek, és ezen felbuzdulva a környező államokat is megpróbálják az ügynek megnyerni, mondván óriási baklövés lenne nem alkalmazni a biotechnológia eredményeit saját sorsuk jobbá tételére. Ennek ellenére mégis úgy tűnik, nem enyhült az Afrika-szerte érezhető szkepticizmus.
 
Forrás: berkeley.eduAz új technika egyes ellenzői szerint a termelők függőségbe kerülhetnek a külföldi biotechnológiai cégektől, s tennék mindezt a bizonytalan eredményekért és kétes terményekért cserébe. Mások viszont azzal érvelnek, hogy a génmódosított növényekkel saját exportjukat veszélyeztetnék, hiszen le kellene mondani a szintén szkeptikus Európa piacáról is.

Szemben Burkina Faso engedékenységével Zambia megismételte korábbi nyilatkozatát: az ország határain továbbra sem engednek át semmilyen génkezelt terményt. Álláspontunkon nem változtatunk mindaddig, míg további kutatások nem igazolják, hogy ezek a növények ártalmatlanok a fogyasztók egészségére - tette hozzá a zambiai mezőgazdasági minisztérium küldöttje. Zambiában már több mint 18 hónapja szenvednek a súlyos élelmiszerhiánytól, eközben az ország elnöke, Levy Mwanawasa nyilatkozataiban a génmódosított élelmiszereket kemény kritikával illeti, mérgezőnek és különösen veszélyesnek nevezve azokat.