Egy létfontosságú repülésirányító rendszer hibája miatt a SpaceShipOne épphogy súrolta a világűr hivatalos határát, s kérdés, időben meg tudja-e ismételni teljesítményét.

Mint arról részletesen beszámoltunk, június 21-én az első, kizárólag magántőkéből fejlesztett űrjármű, a SpaceShipOne elérte a világűr hivatalos határának számító 100 km-es magasságot. Az eseményt teljes sikerként értékelték a fejlesztők, ám egy "apró szépséghiba" mégis adódott: a rakétahajtóművével éppen felfelé kapaszkodó gépen egy kulcsfontosságú repülésirányító rendszerben meghibásodás történt. A 62 éves pilóta, Mike Melvill gyorsan üzembe helyezte a tartalék rendszert, ám mire a pályát stabilizálták, a gép már eltért a tervezett iránytól, és az előre kijelölt helytől kb. 35 kilométerre lépett be ismét a sűrűbb atmoszférába.

A repülés és a pilóta biztonságát a meghibásodás szerencsére így sem veszélyeztette, ám amennyiben a gépet fejlesztő és működtető cég szeretné elnyerni az X-Prize alapítvány által felajánlott 10 millió dolláros jutalmat - amelyet az első nem állami pénzből épített űrhajó elkészítője kapna - akkor az alapítvány által kiírt szabályok szerint a június 21-i a teljesítményt 14 napon belül meg kell megismételni.

A SpaceShipOne tervezője, Burt Rutan szerint viszont a gép nem fog repülni addig, míg a cég szakemberei ki nem derítik, mi okozta a meghibásodást - írja a SpeceflightNow űrkutatási hírportál. Rutan szerint az egész program során most lépett fel a legkomolyabb technikai probléma (ami persze nem csoda, hiszen a jármű most volt kitéve az eddigi legnagyobb terhelésnek).

A meghibásodás miatt egyébként éppen hogy sikerült hozni a 100 km-es magasságot: a tervek szerint ugyanis közel 10 kilométerrel magasabbra kellett volna kapaszkodnia a gépnek.