10 év mínusz: 50 éves felmérés a dohányzásról

Egy átfogó brit tanulmány szerint 10 évvel korábban halnak meg azok a férfiak, akik dohányoznak. A felmérések szerint azonban a dohányzás abbahagyása - bármikor is szánja rá magát valaki - jelentősen javítja az életesélyeket.

A British Medical Journal c. orvosi szaklapban közölt tanulmányt egy olyan fél évszázados vizsgálatsorozat adataira alapozták, amelybe közel 35 ezer brit férfit (praktizáló orvosokat) vontak be. Az 1951-ben megkezdődött adatgyűjtés során dohányzási szokásaikat és betegségeiket követték figyelemmel. (Ez a vizsgálat volt az első, amely ok-okozati összefüggést mutatott ki a dohányzás és a tüdőrák kockázatnövekedése között.)

Mintegy 50 év adatai alapján azok a férfiak, akik soha egyetlen szál cigarettára sem gyújtottak rá, átlagosan tíz évvel tovább éltek, mint a dohányosok (akik a felmérés adatai alapján átlagosan 18 éves korban szoktak rá a káros szenvedélyre, és naponta 18 szálat szívnak el). A nem dohányosok közül kétszer annyian élték meg hetvenes éveiket - írja a Greenfo. A dohányzás okozta halálozások élén a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az agyérkatasztrófák (stroke) állnak.

Ezek az adatok is egyértelműen megmutatják azonban, hogy ha valaki felhagy a dohányzással, az mindenképpen jó hatással van az egészségére, s minél korábban teszi ezt, annál többet nyer vele - életminőségben és várható élettartamban egyaránt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK