Véradások a Vöröskereszt évfordulóján

A Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezetének felhívása véradásra 2004. június 24-27. között.

145 évvel ezelőtt volt, 1859. június 24-én, osztrák és francia-szárd erők ütköztek össze az észak-olaszországi Solferinóban. Az ütközet megváltoztatta egy fiatal svájci üzletember, Henry Dunant életét, aki szemtanúja volt a harc után ellátatlanul hagyott, sebesült katonák borzalmas szenvedésének és halálának.

A megrázó élmény hatására elhatározta, hogy minden országban képzett önkéntesekből álló társaságokat létesít, akik háború idején a sebesült katonákat ellátják. Kezdeményezésére 1863-ban megalakult a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (International Committee of the Red Cross ICRC), amely a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom kezdetét jelentette.

Napjainkban több, mint 180 vöröskereszt-vörösfélhold társaság teljesít humanitárius szolgálatot. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) irányítja és koordinálja a nemzeti társaságok által konfliktushelyzetekben folytatott segélyezési tevékenységeket.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága jelenleg Irakban, Afganisztánban, Izraelben és Csecsenföldön, valamint több, mint 60 más, háború vagy belső konfliktus által sújtott területen van jelen.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának Kelet-Európai Regionális Képviseletét 1997-ben alapították, és 11 országban végzi tevékenységét, Észtországtól Horvátországig és Bulgáriáig. E térségben elsősorban a nemzetközi humanitárius jog megismertetésére összpontosít, és arra törekszik, hogy az egyes országok törvényhozásukba beillesszék, és tiszteletben tartsák azt. 

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK