Tiszta energiával a szegénység ellen

A szegénység globális felszámolása csak egyetlen módon lehetséges: mielőbb át kell váltanunk kőolajról a nap-, szél- és más megújuló energiaforrásokra - állítja tanulmányában egy brit kutatóközpont.

A New Economics Alapítvány (Nef) szerint nem fogadható el, hogy a világ legtöbb részén a kőolajat és az egyéb fosszilis energiahordozókat továbbra is előnyben részesítik a megújuló energiaforrásokkal szemben. Az alapítvány által kiadott tanulmány szerzői szerint amennyiben ez így folytatódik, a klímaváltozás és az olajhiány költségei ellehetetlenítik a harmadik világ megsegítését.

A tanulmány a kőolajjal és atomenergiával kapcsolatos kutatásokra adott támogatások rendszerének felszámolására szólít fel. Helyette a következő évtizedben legalább kétmilliárd emberhez kellene eljuttatni valamilyen "tiszta energiát". A megújuló energia egy, még alig kiaknázatlan megoldás lenne az elkövetkező század két legnagyobb problémájára: a szegénységre és a globális felmelegedésre - olvasható Az Erő ára címmel közreadott beszámolóban.

A szerzők szerint a javarészt a globális felmelegedésnek köszönhető természeti katasztrófák csak tavaly 60 milliárd dollár pluszkiadást tettek szükségessé. Az a támogatás, amit a Világbank egyetlen évben a különböző fosszilis energiaforrásokkal kapcsolatos kutatásra és fejlesztésre költ, elegendő lenne ahhoz, hogy a Szahara bizonyos részein napkollektorok felállításával 10 millió embert juttassanak tiszta energiához. Ugyanebből a pénzből kiegyenlíthetnék a Szahara déli részén fekvő országok nemzetközi adósságállományát.

A tanulmányból kiderül, hogy az évi 235 milliárd dolláros szubvenció nemcsak a megújuló energiaforrások fejlesztését veti vissza, de a világ gazdaságára is negatívan hat. Az egyes kormányoknak mihamarabb el kell sajátítaniuk azt a fajta hozzáállást, ami a megújuló energiaforrások gyors és nagyléptékű elterjedéséhez vezet. Az elemzés konkrét ajánlásokat is tesz: a G8 államainak 2010-ig legalább egymilliárd embert kellene ellátnia tiszta energiával a fejlett országokban, emellett a következő évtizedre a világ szegényebbik felén ugyanezt kétmilliárd embernek kellene biztosítani. Ezen kívül - a Nef szerint - a nemzetközi finanszírozás pénzügyi intézményeire is ráfér a reform - vagy legalábbis a szemléletváltás. A Világbank fosszilis energiaforrások kutatására szánt éves támogatását pedig 2008-as határidővel egyszerűen meg kell szüntetni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK