Vért adtak miniszterek a WWF-nek

A WWF Magyarország az uniós vegyianyag-szabályozás szigorúbb változatának elfogadása érdekében indított kampányt, amelynek keretében a napokban hazai miniszterektől vettek vérmintát.

Reméljük, az Európai Parlament olyan formát talál a vegyi anyagok szigorúbb szabályozására, amely az emberek egészségét helyezi előtérbe - mondta el Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a WWF-kampányt megnyitó sajtótájékoztatón. A környezetvédelmi szervezet világszerte figyelemfelkeltő akciókat, aláírásgyűjtést szervez a szigorúbb változat érdekében, amely a vegyi anyagok szélesebb körét vonná a regisztrációs, hatásvizsgálati és engedélyezési rend hatálya alá.

A legtöbb országban megfigyelhető, hogy a vegyipar erőteljes nyomást fejt ki a kormányzatra annak érdekében, hogy a vegyszerek piacra kerülését és használatát korlátozó, készülőben lévő európai uniós szabályozás, a REACH-tervezet eredeti változata "felpuhuljon". A környezetvédők ugyanakkor bíznak abban, hogy Magyarország ez ügyben képviselt álláspontját a kormányzat nem rendeli alá az ipari érdekeknek, hanem tekintetbe veszi az emberek és a környezet érdekeit is.

A WWF-akció része, hogy közismert személyiségektől, így európai parlamenti képviselőktől, miniszterektől kérnek vérmintákat annak bizonyítására, hogy milyen sok nem lebomló vegyi anyag található az emberek szervezetében. A sajtótájékoztatót követően Persányi Miklós és Kökény Mihály egészségügyi miniszter adott vérmintát erre a célra.

A ma emberét óriási mennyiségben veszik körül olyan szintetikus vegyületek, amelyek alkalmazását nem szabályozzák. A különféle vegyi komponensek 80 százalékánál sosem vizsgálták, hogy milyen hatással vannak az emberi egészségre. Körülbelül 1500 vegyület jelent erős kockázatot - ismertette a WWF álláspontját a sajtótájékoztatón Karl Wagner, a WWF vérminták elemzésével foglalkozó nemzetközi DetoX kampányának vezetője.

A "meglévőket" nem vizsgálják

A jelenlegi magyar és uniós szabályozás a vegyszereket két csoportra, "meglévő" és "új" vegyi anyagokra osztja. Minden olyan vegyszer, amely 1981 előtt került a piacra, "meglévőnek" minősül, míg az azt követően piacra kerültek az "új" kategóriába tartoznak. Míg az új anyagokat részletekbe menőkig vizsgálni kell az egészségügyi és környezeti kockázatok szempontjából, ilyen előírás nincs a meglévő több mint 100 ezer anyagra. A jelenlegi szabályozás tehát kedvez a meglévő, nem vizsgált anyagok további használatának. Ennek eredményeképpen nem meglepő, hogy az 1981 óta bevezetett anyagok száma nem több, mint háromezer.

Forrás: -WWF/Rákosi Péter
Márkus Ferenc, Kökény Mihály és Persányi Miklós

A REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals, magyarul: vegyi anyagok nyilvántartása, értékelése és engedélyezése) célja, hogy a vegyi anyagokat forgalomba kerülésük előtt egészségügyi és környezetvédelmi szempontból ellenőrizzék. A REACH szigorú változatának hatálya alá 30 ezer vegyi anyag regisztrációja, hatáselemzése és engedélyezése tartozna, de a vegyipari lobbi hatására ma már egy gyengébb változattal is foglalkozik a közösség, ami csak körülbelül 10 ezer vegyi anyagra vonatkozna - mondta el Karl Wagner. A szakember szólt arról, hogy a szabályozás egyébként is csak 11 év alatt fokozatosan kerülne bevezetésre, és finanszírozásához elegendő lenne, ha valamennyi európai uniós állampolgár évi 1 eurót adna hozzá. A WWF hatezer állampolgár körében végzett felmérése szerint az emberek többsége anyagilag is támogatná mindezt.

Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója elmondta, hogy a magyarországi kampány során felveszik a kapcsolatot minisztériumi szakemberekkel, az Európai Parlament magyar képviselőivel, valamint aláírásgyűjtést is indítanak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK