A kétnyelvűség is karbantartja az agyat

A kétnyelvű emberek jobban teljesítenek szellemileg, mint azok, akik csak egy nyelven beszélnek - számolnak be a yorki egyetem kutatói a Psychology and Aging című szakfolyóiratban.

Az Ellen Bialystok vezette kutatócsoport összesen 104 személynél vizsgálta, miként tudnak különböző feladatok elvégzésére összpontosítani. A résztvevőket - életkoruk alapján - két csoportra (30-59 és 60-88 évesek) osztották, majd az ún. Binet-Simon-teszt keretében életkorukhoz rendelt jellegzetes feladatokat végeztették el velük. Az intelligenciateszt megoldása során a vizsgált személyeknek különböző feladatokkal kellett minél rövidebb idő alatt megbirkózniuk, miközben a figyelmüket szándékosan igyekeztek elvonni a kutatók.

Jóllehet a változatos feladatokhoz sok idős ember csak nehezen tudott alkalmazkodni, mindkét csoportból lényegesen jobban teljesítettek azok, akik 10 éves koruk óta nem egy, hanem két nyelven kommunikálnak, közel napi rendszerességgel. Mivel a két nyelven kommunikáló személyek agyának a két nyelvet folyamatosan külön kell "kezelnie", az egyszerre kapott összetett információkat is könnyebben feldolgozza, vagyis a kétnyelvűek a változatos feladatok megoldásában is jobban jeleskednek, még időskorban is - vélik a kutatók.

Korábbi tanulmányokban már kimutatták, hogy az élénk agy megvéd a szenilitástól. A jelenlegi kutatás felismerése, hogy a kétnyelvűség szintén védelmet nyújthat az időskori mentális hanyatlással szemben.

Cseh Júlia

KAPCSOLÓDÓ CIKK