Semmihez sem hasonlítható a fiatal japán férfiak és nők egymás iránti közönye és érdektelensége. Szociológusok szerint nem füllentenek azok a fiatalok, akik randiról hazatérve csak ennyit mondanak otthon: "Nem történt semmi."

Talán Japán az egyetlen ország, ahol a népszerű magazinokban olyan hirdetések jelennek meg, mint "Fiatalok, ne gyűlöljétek a szexet!" Egy friss felmérés szerint az óvszergyártás és a szerelmi légyottokra specializálódott szállodák építése a befektetési ranglista abszolút vesztese.

Köszönöm, de nem szeretkezem - japán vagyok

Találkák, randevúk, szerelmek ideje lejárt: a házasságkötések és a születések száma oly mértékben csökken a szigetországban, hogy egyes szakértői vélemények szerint már most elkerülhetetlen a gazdasági krízis és társadalmi összeomlás.

A politika - az ugyanezen gondokkal küszködő európai országokhoz hasonlóan - azonban tehetetlen, és még nem találta meg azt a módszert, amellyel sikerülne legalább megfékeznie a demográfiai arányok végzetes megváltozását.

Vizsgálatok szerint egyre több japán fiatal nyilatkozik úgy, hogy egy kapcsolat számára túlságosan kényelmetlen, fárasztó, kellemetlen és megalázó. Akkor már sokkal jobb külön: a nők a legdivatosabb holmik felhajtásával töltik szabad idejüket, vagy barátnőikkel lógnak a legújabb menő étteremben, míg a férfiak munka után kollégáikkal karaoke-klubokban isszák le magukat, vagy napokra bezárkóznak számítógépükkel, és virtuális nőkkel keverednek romantikus kalandokba.

A nemek közötti szakadék egyre mélyebb. A férfiakhoz hasonlóan jól képzett, egyetemet végzett nők már képtelenek megfelelni annak a tradicionális szerepnek, amelyet anyjuk még ma is képvisel. A férfiak ugyanakkor semmi mást nem várnak a nőktől, mint hogy olyan társ álljon mellettük, amilyen anyjuk is volt annak idején. Félnek, és nem tudnak mit kezdeni az öntudatos, magabiztos lányokkal.

Egy ez év elején végzett átfogó felmérés szerint a japán nők 54 százaléka húszas évei végén megy csak férjhez (szemben az 1985-ös 30,6 százalékkal), és a 35 és 54 év közötti szingli nők mintegy fele egyáltalán nem is kíván megházasodni. Ezért nem meglepő, hogy a születések száma is egyre alacsonyabb: ma egy nőre 1,32 gyerek jut (a népesség újratermeléséhez ennek legalább 2,08-nak kellene lennie). De az sem túl reményteli, ha a szexuális szokásokat nézzük: 2001-ben egy 28 országban végzett felmérés szerint a japánok az abszolút utolsó helyet szerezték meg a nemi élet rendszerességét tekintve: míg egy amerikai évente 124-szer bújik ágyba ellenkező nemű partnerral (1. hely), addig egy japán csak 36 alkalommal áldoz az érzéki gyönyöröknek. (Az utolsó előtti hongkongiak is majdnem kétszer gyakrabban szeretkeznek)