Parazita szinglik Japánban

Semmihez sem hasonlítható a fiatal japán férfiak és nők egymás iránti közönye és érdektelensége. Szociológusok szerint nem füllentenek azok a fiatalok, akik randiról hazatérve csak ennyit mondanak otthon: "Nem történt semmi."

Talán Japán az egyetlen ország, ahol a népszerű magazinokban olyan hirdetések jelennek meg, mint "Fiatalok, ne gyűlöljétek a szexet!" Egy friss felmérés szerint az óvszergyártás és a szerelmi légyottokra specializálódott szállodák építése a befektetési ranglista abszolút vesztese.

Köszönöm, de nem szeretkezem - japán vagyok

Találkák, randevúk, szerelmek ideje lejárt: a házasságkötések és a születések száma oly mértékben csökken a szigetországban, hogy egyes szakértői vélemények szerint már most elkerülhetetlen a gazdasági krízis és társadalmi összeomlás.

A politika - az ugyanezen gondokkal küszködő európai országokhoz hasonlóan - azonban tehetetlen, és még nem találta meg azt a módszert, amellyel sikerülne legalább megfékeznie a demográfiai arányok végzetes megváltozását.

Vizsgálatok szerint egyre több japán fiatal nyilatkozik úgy, hogy egy kapcsolat számára túlságosan kényelmetlen, fárasztó, kellemetlen és megalázó. Akkor már sokkal jobb külön: a nők a legdivatosabb holmik felhajtásával töltik szabad idejüket, vagy barátnőikkel lógnak a legújabb menő étteremben, míg a férfiak munka után kollégáikkal karaoke-klubokban isszák le magukat, vagy napokra bezárkóznak számítógépükkel, és virtuális nőkkel keverednek romantikus kalandokba.

A nemek közötti szakadék egyre mélyebb. A férfiakhoz hasonlóan jól képzett, egyetemet végzett nők már képtelenek megfelelni annak a tradicionális szerepnek, amelyet anyjuk még ma is képvisel. A férfiak ugyanakkor semmi mást nem várnak a nőktől, mint hogy olyan társ álljon mellettük, amilyen anyjuk is volt annak idején. Félnek, és nem tudnak mit kezdeni az öntudatos, magabiztos lányokkal.

Egy ez év elején végzett átfogó felmérés szerint a japán nők 54 százaléka húszas évei végén megy csak férjhez (szemben az 1985-ös 30,6 százalékkal), és a 35 és 54 év közötti szingli nők mintegy fele egyáltalán nem is kíván megházasodni. Ezért nem meglepő, hogy a születések száma is egyre alacsonyabb: ma egy nőre 1,32 gyerek jut (a népesség újratermeléséhez ennek legalább 2,08-nak kellene lennie). De az sem túl reményteli, ha a szexuális szokásokat nézzük: 2001-ben egy 28 országban végzett felmérés szerint a japánok az abszolút utolsó helyet szerezték meg a nemi élet rendszerességét tekintve: míg egy amerikai évente 124-szer bújik ágyba ellenkező nemű partnerral (1. hely), addig egy japán csak 36 alkalommal áldoz az érzéki gyönyöröknek. (Az utolsó előtti hongkongiak is majdnem kétszer gyakrabban szeretkeznek)

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK