Magyar szakértők szerint a "rossz helyen hordott" mobiltelefon akár 30 százalékkal is csökkentheti a férfiak nemzőképességét. A szegedi egyetem orvosszakértőinek tanulmányát - amely hamarosan bemutatásra kerül egy nemzetközi szakmai konferencián - a brit The Sunday Times ismerteti első oldalas cikkében.

A vezető vasárnapi brit lap szerint dr. Fejes Imre, a Szegedi Tudományegyetem szülészeti-nőgyógyászati tanszékének munkatársa a tanulmányban megállapítja: a mobiltelefon tartós használata káros hatással lehet a férfi ivarsejtképződésre, és így a férfiak megtermékenyítőképességére.

A magyar kutatók a brit lap ismertetése szerint 221 férfit vizsgáltak 13 hónapon át. Az eredmények szerint akik idejük zömében maguknál tartották mobiljukat és rendszeresen használták is azt, csaknem 30 százalékkal csökkent spermiumszámmal rendelkeztek azokhoz képest, akik nem használtak mobiltelefont.

A cikk szerint valószínűleg azok a legveszélyeztetettebbek, akik övtartójukon vagy nadrágzsebükben hordják a készüléket. Őket "egy nap olyan tanáccsal láthatják el", hogy tartsák mobiljukat levéltárcájukban vagy más kézitáskában, de mindenképpen "távol a sebezhető területektől" - áll a The Sunday Times ismertetésében.
 
A vasárnapi brit lap szerint a magyar kutatók tanulmánya az első, amely felveti, hogy a mobiltelefonok kisugárzása károsíthatja a férfiak nemzőképességét. Lawrence Challis, a nottinghami egyetem professzora, a brit kormányt a mobiltechnológia egészségügyi kihatásairól tanácsokkal ellátó szakértői csoport elnöke a lapnak ugyanakkor azt mondta: már számos tanulmány született a mobiltelefonok egészségügyi hatásairól, ezek megállapításai azonban túlságosan ellentmondóak ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket lehessen levonni. Challis szerint egyelőre nincs döntő bizonyíték arra, hogy a készülékek használata károsítaná az egészséget, de a mobiltelefonok csak 15 éve léteznek, és számos súlyos betegség tünetei ennél csak sokkal hosszabb idő után jelentkeznek.

A lap szerint a brit professzor még az idén bejelenti a világ eddigi legnagyobb, ilyen jellegű vizsgálatának terveit; ezek alapján 250 ezer mobiltelefon-használót figyelnének meg legalább 15 évig. Az öt országos mobiltársaságot képviselő brit mobiltelefon-szolgáltatói szövetség szóvivője csak annyit mondott a The Sunday Timesnak, hogy "több egymást követő vizsgálat sem mutatott ki kedvezőtlen egészségügyi hatásokat".