Rozsda eszi Cousteau hajóját

A Calypso több mint negyvenéves pályafutása folyamán közel tizenötször hajózta körül a Földet. Átkelt az Indiai-óceán forróságán, és utat talált az Antarktisz jéghegyei között. Utazásai folyamán segítette Cousteau kapitányt és csapatát abban, hogy felfedezzék az óceánok gazdagságát, megmutathassák a világtengerek egyensúlyának törékenységét. A Calypso útjai hozzájárultak ahhoz, hogy mind szélesebb rétegekben kialakuljon a természet értékeit védő és annak sorsáért aggódó ökológiai gondolkodásmód.

Vándorútjai folyamán a tengeralatti világ Odüsszeuszává vált. Neve védjegy lett, amit a Cousteau Társaság egyik folyóirata is viselt. Hosszú éveken keresztül szerencsésen átvészelte a kalandokat és a megpróbáltatásokat, s eközben egyre újabb és modernebb műszerekkel szerelték fel. Az 1980-as évek elején Cousteau elképzelései alapján elkészült a Malavard és Bertrand Charrier tervezte Alcyone nevű kutatóhajó. Itt már számítógép vezérelte a két turbóvitorla beállítását és a hajómotorok leggazdaságosabb működtetését. A kapitány azonban nem lett hűtlen a Calypso névhez, hiszen az új kutatóhajó is csak arra szolgált, hogy prototípusa legyen a megálmodott Calypso II-nek, amely azonban már nem készülhetett el.

A szerencse végül elszegődött a Calypso mellől: 1996-ban Szingapúr kikötőjében hajótörést szenvedett, ahonnan 1997-ben Charybde en Scyllába került. Ebben az évben hunyt el Jacques-Yves Cousteau is. Később a Calypsót Marseille-be szállították, ahol csak a legszükségesebb javításokat végezték el rajta, így nem meglepő, hogy már ekkor meglehetősen rossz állapotban volt. A megpróbáltatások ellenére akár békés nyugdíjaskort is megélhetett volna, ha Marseille önkormányzata és Francine Cousteau (a kapitány özvegye) között megegyezés született volna további sorsáról. Ennek hiányában a Calypsót áthajóztatták La Rochelle kikötőjébe. Itt az özvegy felajánlotta a hajót a város önkormányzatának, hogy egy búvárközpontot hozzanak benne létre. Pénzhiány miatt a tervekből itt sem valósult meg semmi, és a tengeri legenda lassan a rozsda martalékává vált.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK