Petefészekszövet-átültetetés: az első terhesség

Egy brüsszeli kórházban a világon először esett teherbe egy olyan nő, akinek szervezetébe korábban petefészekszövetet transzplantáltak.

A 32 éves hölgyet az Université Catholique de Louvain orvosai kezelik, akik a jelenleg zajló európai termékenységi konferencián jelentették be az eredményt. A 25 hetes magzat normálisan fejlődik, és várhatóan október elején jön a világra.

A hölgynél 1997-ben diagnosztizáltak előrehaladott Hodgkin-kórt (a nyirokrendszer egyik rosszindulatú daganatos megbetegedése). A kemoterápiás kezelés megkezdése előtt egyik petefészkét eltávolították, a másikat érintetlenül hagyták. A kivett szerv szöveteit fagyasztva tárolták. 2003 áprilisában - amikor már teljesen tünetmentesnek minősítették - a kivett szöveteket visszaültették a szervezetébe, közvetlenül a megmaradt petefészek mellé. Négy hónappal később már normális módon zajlott az ovuláció és a menstruáció - írja a BBC. Az orvosok most azon dolgoznak, hogy megállapítsák, honnan származott a megtermékenyített petesejt.

Világszerte számos vizsgálat folyik ezen a területen. Az új, számos szakember szerint áttörésnek számító eredmény reményt adhat azoknak a nőknek, akik gyermekszülés előtt terméketlenné válnak, például daganatos betegségnél alkalmazott terápia szövődményeként.

KAPCSOLÓDÓ CIKK