Kínai lépés a folyami delfinek megmentéséért

A kínai kormány 6800 hektárnyi rezervátumot szándékozik létesíteni a kihalás által fenyegetett folyami delfinek számára az ország legnagyobb édesvizű taván - jelentették be június 29-én, kedden Pekingben.

A folyami delfin az egyetlen édesvízben élő emlős, és populációja - főként élőhelyeik szennyezettsége miatt - erősen csökkenőben van. A Jangce folyóban még mintegy 2000 folyami delfin él, de számuk rohamosan fogy. Az 1950-es években még  hatezerre becsülték a Jangcéban élő kínai folyami delfinek (Lipotes vexillifer) számát, legújabb megfigyelések szerint viszont, ha a korábbi ütemben folytatódik vadászatuk és élőhelyeik fölszámolása, 10 éven belül kipusztulhatnak.

A legtöbb egyed a Pojang-tóban él, ott, ahol a tervek szerint a védett területet létesítik majd számukra. Nem messze a Pojang-tótól jelenleg már működik egy másik rezervátum a Jangce folyó egyik leválasztott oldalágában.

A baiji néven is emlegetett kínai folyami delfin a világ legkevésbé ismert delfinfaja. A Jangce folyóban és a hozzá kapcsolódó tavakban, vizekben él. Hosszúra nyúlt orrával az iszapban élelem után kutat, apró szeme a folyóvizek zavarossága miatt nem fejlődött ki teljesen - a Jangce vizében a látótávolság 1-2 centiméter -, így a többihez hasonlóan ez a delfinfaj is elsősorban tapintással és echolokációval navigál. Rendkívül rejtőzködő lény, 2-6 fős kis csoportokban él.

KAPCSOLÓDÓ CIKK