A Brazíliában talált különös fosszília arra utal, hogy a Pteroszauruszok a dinoszauruszok kedvelt csemegéi voltak.

Nemrégiben arról számoltunk be, hogy a Kínai Tudományos Akadémia paleontológusai egy Pteroszaurusz-embrió maradványaira bukkantak Északkelet-Kínában. A lelet jelentősége felbecsülhetetlen, hiszen ez az első és egyetlen Pteroszaurusz-embrió, amely ráadásul szinte sértetlen állapotban maradt fenn. Az embrió közvetlenül a tojásból való kikelés előtt pusztult el, amely végérvényesen eldöntötte a vitát, hogy az állat elevenszülő vagy tojásrakó volt-e.

A kínai lelet után most újabb Pteroszaurusz-szenzáció tartja lázban a kutatókat: Brazíliában talált fosszíliák arra utalnak, hogy a Föld eddig ismert legnagyobb repülő állatát szívesen fogyasztották egyes Theropoda dinoszauruszok.

A repülő őshüllő egyik hátcsigolyájába egy Szpinoszaurusz foga vágott félre nem érthető nyomot. Az még kétséges, hogy a felnőtt Pteroszaurusz támadásnak esett-e áldozatul vagy egy dögevő Szpinoszaurusz fogyasztotta-e el a tetemet, mindenesetre kétségtelen, hogy a dinoszaurusz étrendjén szerepelt a hatalmas repülő állat. Ez azért is meglepő, mert a szakértők meghatározó többsége szerint a Szpinoszaurusz - krokodilszerű koponyája, valamint rendkívül hosszú, harminc centimétert is elérő karmai alapján - kizárólag halakkal táplálkozott.

A fosszília a kréta-paradicsomnak tartott északkelet-brazíliai Santana Formációból került elő. (Az ősmaradványokban rendkívül gazdag területen legutóbb egy eddig ismeretlen, furcsa Pterosauria-maradványt találtak.)

A Pteroszaurusz a Pterosauria repülő hüllők rendjébe tartozott. A Pterosauriák a földtörténeti középidőben éltek, virágkoruk főleg a jura (a 213-144 millió évvel ezelőtti) és a kréta (144-65 millió évvel ezelőtti) időszakra tehető. A rend az Archosauria csoportba tartozik, akárcsak a dinoszauruszok és a krokodilok, s amelyből a madarak is kifejlődtek. A kréta után végérvényesen kiszorították őket a madarak, ők is a dinoszauruszok sorsára jutottak.