A vörös húsokban, fehér lisztben és cukorban gazdag nyugati táplálkozás jelentős mértékben növeli a különböző egészségügyi problémák, köztük előkelő helyen az agyérkatasztrófa (stroke), köznapi nevén a szélütés kockázatát.

A több mint 71 ezer amerikai nő körében a Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatócsoportja által elvégzett vizsgálat alapján készült tanulmány rámutatott: azok, akik odafigyelnek a táplálkozásra, és előnyben részesítik a gyümölcsöket, zöldségeket, a hüvelyeseket, a halat és a teljes kiőrlésű gabonaféléket, jóval kisebb valószínűséggel kapnak stroke-ot, mint azok, akik kitartanak a tipikus amerikai - egyben európai - táplálkozási szokások mellett.

A Stroke című folyóiratban közölt cikk az első olyan jellegű tanulmány, amely általánosságban vizsgálta a táplálkozási szokások és a stroke kockázata közötti összefüggéseket.

Egészségügyi szakértők már korábban, számos alkalommal felhívták a figyelmet arra, hogy az állati zsírokban, különösen a vörös húsokban gazdag, valamint a rostban, gyümölcsökben és zöldségekben szegény táplálkozás számottevő mértékben megnöveli a stroke kialakulásának kockázatát. "E kockázatok csökkentése érdekében elengedhetetlen a táplálkozási szokások módosítása" - jelentette ki Teresa Fung, a felmérést végző kutatócsoport vezetője.

14 éves vizsgálat

Az 1984-ben kezdődött és 1998-ig tartó kutatásban 72 ezer, 38-63. életévében járó nő vett részt, kivétel nélkül olyanok, akiknek a vizsgálat kezdetekor semmilyen keringési problémájuk nem volt és cukorbetegek sem voltak. Az évtizedek során vizsgált személyeket két csoportra osztották: az egyik csoportba azok tartoztak, akik igyekeztek "körültekintően" táplálkozni, a másikba pedig azok, akik minderre nem fordítottak gondot. A vizsgálat során nyomon követték és részletesen följegyezték az alanyok táplálkozási szokásait. A megfigyelés 14 éve alatt az érintett személyek körében összesen 791 stroke-eset történt. Bebizonyosodott, hogy 58%-kal magasabb stroke-kockázati aránnyal rendelkeztek azok a nők, akik a "legrosszabb" táplálkozási szokások szerint étkeztek, azokkal szemben, akik a legegészségesebb módon táplálkoztak. A megfigyelések szerint a legkisebb stroke-kockázattal azoknak kellett szembenézniük, akik étrendjében legnagyobb mennyiségben volt jelen az A- és E-vitamin, a béta-karotin, a likopin, a lutein és egyéb antioxidánsok.