Sajátságos módon kívánnak fellépni a globális felmelegedés ellen Japánban: hogy ne kelljen bekapcsolni az üvegházhatást fokozó légkondicionálókat, a jövőben a kormány tagjai, a cégvezetők és az alkalmazottak a kánikulai napokon zakó nélkül tartózkodhatnak munkahelyükön.

Nyáron Japánban a hőmérő higanyszála gyakorta 30 Celsius-fok fölé kúszik, és az irodákban légkondicionáló berendezés nélkül gyakorlatilag lehetetlen kibírni a hőséget. Ugyanakkor a japánok elképzelhetetlennek tartják, hogy a férfiak zakó nélkül tartózkodjanak munkahelyükön. A kormány tagjai most személyes példával igyekeznek meggyőzni a lakosságot arról, hogy elég levetni a zakót, lemondani a légkondicionáló használatáról, s ezzel máris tettek valamit az üvegházhatás ellen. A miniszterek szerint ily módon 2012-ig hat százalékkal csökkenthető lesz a kilencvenes évekhez képest az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátása.

A környezetvédők ugyanakkor távolról sem ilyen optimisták. A Greenpeace szerint Japánnak nem egyéni akciókra, hanem sokkal radikálisabb cselekvési programra van szüksége. Véleményük szerint célszerűbb lenne, ha a politikusok megalkotnák végre a megfelelő törvényeket, s nem a hivatalban viselt öltözékkel foglalkoznának.