A világűr hivatalos határát elsőként átlépő magánűrhajó a júniusi meghibásodás után ismét készen áll arra, hogy versenybe szálljon a 10 millió dollár jutalmazású "Ansari X-Prize" díjért.

Mint arról korábban beszámoltunk, ez év június 21-én az első, kizárólag magántőkéből fejlesztett űrjármű, a SpaceShipOne elérte a világűr hivatalos határának számító 100 km-es magasságot. Az eseményt teljes sikerként értékelték a fejlesztők, ám egy "apró szépséghiba" mégis adódott: a rakétahajtóművével éppen felfelé kapaszkodó gépen egy kulcsfontosságú repülésirányító rendszerben meghibásodás történt. A 62 éves pilóta, Mike Melvill gyorsan üzembe helyezte a tartalék rendszert, ám mire a pályát stabilizálták, a gép már 90 fokkal eltért a tervezett iránytól, és az előre kijelölt helytől kb. 35 kilométerre lépett be ismét a sűrűbb atmoszférába. A váratlan probléma 9 kilométeres magasságveszteségbe került, így a SpaceShipOne épphogy súrolta a világűr hivatalos határát.

Mindjárt három

A repülést követő sajtótájékoztatón Burt Rutan, a gép tervezője elmondta: a SpaceShipOne nem fog repülni addig, míg a cég szakemberei ki nem derítik, mi okozta a meghibásodást. A hibára hamar fény derült, s Rutan újabb bejelentése szerint az X-Prize elnyeréséhez szükséges két repülés helyett mindjárt hármat terveznek, így növelve a siker esélyét. (Az X-Prize alapítvány - amely 10 millió USA-dollár jutalmat ígér az első nem állami pénzből épített űrhajó elkészítőjének - által kiírt szabályok szerint a kísérlet akkor lesz sikeres, ha az űrhajó legalább 100 km-es magasságba, a "világűr hivatalos határáig" tud emelkedni, s ezt a teljesítményt 14 napon belül képes megismételni. A repülés során három, legalább 188 cm magas és 90 kg tömegű felnőtt embernek megfelelő tömeget kell szállítani. Minden egyes repülésen legalább egy utasnak kell lennie az "űrhajóban", a másik két utas ballaszttal helyettesíthető.)

Rutan bejelentése szerint a SpaceShipOne a díjért indított repülésén egyetlen embert, a pilótát szállítja majd, a további két utast ballaszttal helyettesítik.

Mivel az X-Prize szabályai szerint a díjért indított repülést 60 nappal előre be kell jelenteni, a SpaceShipOne leghamarabb szeptemberben vághat neki a 10 millió dollárhoz vezető út első szakaszának.