Főleg a nők között pusztít az AIDS Afrikában

A Szaharától délre eső afrikai országokban a HIV-fertőzöttek többsége nő. A legsúlyosabb a helyzet a 14-24 éves korosztályban, ahol a vírushordozók vagy AIDS-betegek 75 százaléka a lányok közül kerül ki.

Afrikában, ahonnan 20 évvel ezelőtt indult pusztító útjára a járvány, ma már a nők között szedi legtöbb áldozatát a rettegett kór. A kontinensen 10 férfi fertőzöttre 13 női jut. Két évtizeddel ezelőtt még fordított volt az arány. Ma az AIDS-fertőzöttek 57 százaléka nő.

A járványtól leginkább sújtott Dél-Afrikában, ahol 4,8 millió lakost érint a betegség, 10 fertőzött férfira 20 fertőzött nő esik. Kenyában és Maliban még ennél is drámaibb a fertőzöttek közötti nemi arány: 10 férfival szemben 45 nő hordozza a betegséget.

A jelenséget szakértők a hagyományos, férfiúi tekintélyre alapozott családszerkezettel magyarázzák. Azzal ugyanis, hogy ha egy családtag megbetegszik, a família nőtagjai, sokszor a fiatal iskolás lányok gondozzák a beteget, s így megnövekszik a fertőzés veszélye.

Az ENSZ AIDS-szel foglalkozó szervezete, az UNAIDS jelentése megállapítja azt is, hogy a halállal végződő betegség következtében tömegesen hullanak szét a fekete-afrikai családok. Három esetből kettőben sorsukra hagyják az elárvult gyermekeket.

Afrika déli részén a 2001-es 9,6 millióról 2003-ra 12 millió fölé nőtt az AIDS-árvák száma - áll az ENSZ-jelentésben. Az AIDS által világszerte érintett 38 millió ember kétharmada afrikai. A fekete kontinensen 2003-ban 3 millió új fertőzöttet regisztráltak, az AIDS-betegek közül tavaly 2,2 millió halt meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK