Amerikai kutatók szerint napi egy pohár tej lényegesen csökkenti a vastag- és végbélrák kialakulásának veszélyét, még olyan hajlamosító tényezők esetében is, mint a vastagbél-polipózis.

A Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatói több mint félmillió beteg kórtörténetét elemezték, akik közül csaknem ötezer páciens vastag- vagy végbélrákban (kolorektális rákban) szenvedett. Megfigyeléseik eredményeit korábbi tanulmányok adataival is összevetették.

A vizsgálatok kiterjedtek a páciensek étrendjére is, aminek során arra az eredményre jutottak, hogy napi 1000 mg kalcium bevitele mind a nők, mind a férfiak esetében 15 százalékkal csökkenti a kolorektális rák kialakulásának kockázatát. (Megközelítőleg ennyi kalciumot tartalmaz hármonegyed liter tej.) Eredményeik szerint a rák kialakulásának esélye még az ún. vastagbélpolipok esetében is csökkent.

A kutatók szerint a kalciumionok - ha megfelelő mennyiségben jutnak a szervezetbe - jótékonyan hatnak a bélhámra, meggátolva a rosszindulatú daganatok kialakulását. Mindazonáltal a szakemberek szükségesnek tartják egy biztonságos kalciummennyiség meghatározását, mivel korábbi kutatások megmutatták, hogy a túlzott kalciumbevitel például a rosszindulatú prosztatadaganatok kifejlődését idézheti elő.