Feltartóztathatatlannak tűnik a gyilkos kór: az AIDS-válság 1981-es kezdete óta egyetlen évben sem volt ilyen magas az újonnan fertőzöttek száma. A járványterjedés megakadályozása iránti globális kötelezettségvállalás idei helyszíne Bangkok.

  • Időzített AIDS-bomba Kínában
  • Nemzetközi AIDS-statisztika
  • Afrikában 49 évre csökkent az átlagéletkor
  • Főleg a nők között pusztít az AIDS Afrikában
  • A pénz harca az AIDS-szel
  • Ma már nem kap kezelést a székláb
  • AIDS: Afrika után Ázsia a célpont

A július 11-16-a között Bangkokban megrendezésre kerülő XV. Nemzetközi AIDS Konferencia felvezetéseként az ENSZ nemzetközi AIDS-ellenes szervezete (UNAIDS) jelentést adott ki, mely szerint - számos szervezet erőfeszítése ellenére - a HIV-fertőzöttek száma eddig nem tapasztalt ütemben nő világszerte.

Az emberi szervezet természetes védelmi rendszerét károsító humán immundeficiencia vírus (HIV) okozta fertőzés és betegség (AIDS) az egész világon járványos méretekben fordul elő, és az egyik legjelentősebb kihívást jelenti napjaink közegészségügye számára. A vérrel és szexuális érintkezéssel terjedő, főként a hátrányos helyzetű, illetve a társadalom peremére szorult embereket sújtó vírus jelenleg elsősorban Afrika Szaharától délre fekvő területeit, Ázsiát, valamint Kelet-Európát fenyegeti.

Az UNAIDS becslése szerint ma összesen 38 millió HIV-fertőzött él világszerte, és számuk valamennyi kontinensen drasztikusan emelkedik. A kétévente elkészített jelentés szerint tavaly csaknem ötmillió új fertőzöttet regisztráltak, míg hárommillió ember meghalt a kór következtében a Földön. Az AIDS-válság 1981-es kezdete óta egyetlen évben sem volt ilyen magas az újonnan fertőzöttek száma. A korábbi időszakhoz képest azonban további drámai változásokra is rámutat a jelentés. Egyre több nőt érint a kór, így az Egyenlítőtől délre fekvő afrikai országokban a fertőzöttek már 57 százalékát teszik ki. Szintén ijesztő, hogy az újonnan fertőzöttek csaknem felét a 15-24 év közti korosztály adja.

A jelentésből kiderül továbbá az is, hogy a vírus szinte akadálytalanul terjed Kelet-Európában, ahol a fertőzöttek száma az elmúlt két év alatt csaknem megkétszereződött, s ezzel a térségben 1,3 millióra nőtt, szemben az 1995-ben regisztrált 160 ezerrel. Ugyanitt negyvenkilencezren haltak meg tavaly AIDS-szel kapcsolatos betegségben. A járvány terjedésének fő hajtóereje az egész térségben a vénás kábítószerek használata, valamint a prostitúció. Az UNAIDS külön felhívja a figyelmet arra, hogy a térség fertőzötteinek több mint 80 százaléka 30 éven aluli, szemben a nyugat-európai és észak-amerikai 30 százalékos aránnyal.

A magyarországi adatokat összesítő - az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott - Epinfo alapján hazánkban tavaly összesen 63 újonnan felderített HIV-fertőzött személyt jelentettek be, kevesebbet, mint az ezt megelőző évben (78). A HIV-fertőzött személyek között 53 férfi és 10 nő volt. Közülük 34-en a homo- illetve biszexuálisok, 18-an a heteroszexuálisok csoportjába tartoztak, 10 személynél a fertőződés módját nem sikerült megállapítani. Hazánkban az elmúlt év során, akárcsak 2002-ben, 26 új AIDS-beteget diagnosztizáltak. A kór következtében az elmúlt két évben összesen 20 személy halt meg. Az idei év első 23 hete alatt, az elmúlt évhez hasonlóan, összesen 10 új AIDS-beteget jelentettek be. 1986 óta Magyarországon összesen 1104 személy fertőződött meg a vírussal, közülük 449-en betegedtek meg és 257-en haltak meg.

Bár a szexuális magatartás megváltoztatására, az óvszer használatára, az önkéntes HIV-szűrővizsgálatra vonatkozó megelőzési programok, valamint a vértranszfúziók biztonságossá tételével csökkenthető lenne az előfordulás mértéke, a fejletlen országokban még mindig csupán ötből egy ember (tízből egy terhes nő) részesülhet a fertőzés megelőzésének eszközeiben, a szükséges kezelést pedig csak az érintettek hét százaléka kapja meg. Az AIDS múlt évi - december 1-ei - nemzetközi világnapján az UNAIDS által indított "5-ből 3" programja az elmúlt hónapokban az egyes országok törekvéseit segítő feltételek megalapozására törekedett, amelyek 2005-re lehetővé tehetik, hogy ötből már három rászoruló részesülhessen majd a szükséges kezelésben. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a megelőzésre, illetve kezelésre fordítható összeg a tavalyi ötmilliárd dollárról legalább húszmilliárdra növekedjen. A járványterjedés megakadályozása iránti globális kötelezettségvállalás idei helyszíne Bangkok.

Cseh Júlia