• Tájékoztató a HIV/AIDS megelőzéséről utazóknak

Az elmúlt öt évben hazánkban évente átlagosan 68  HIV-fertőzést regisztráltak, ami jóval kedvezőbb más európai államok mutatóinál - ismertette az egészségügyi tárca azt a felmérést, amely alapján 2010-ig kidolgozták a Nemzeti AIDS-stratégiát.

Jakab Ferencné címzetes államtitkár beszámolója szerint az 1985-ben történt első fertőzés óta 2002 végéig összesen 1041 HIV-pozitív személy került nyilvántartásba, 110 anonim módon. Közöttük 645 magyar állampolgár található és 286 külföldi személy, akik többsége nem Magyarországon szerezte a fertőzést. Közlése szerint az elmúlt öt évben átlagosan évente 68 HIV-fertőzést regisztráltak - írja az MTI. A fertőzöttek 83 százaléka férfi, 17 százaléka nő. A HIV-vírust hordozók több mint hatvan százaléka a férfiak és a nők esetében is 20 és 39 év közötti.

Becslések szerint az összes fertőzött száma háromezer körül lehet, de még ez is kedvezőnek mondható, ha figyelembe vesszük, hogy minden eddiginél nagyobb ütemben növekszik a HIV-fertőzöttség világszerte. Mint azt egy másik beszámolóban olvashatjuk, az UNAIDS kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2003-ban közel ötmillióan fertőződtek meg a vírussal, és körülbelül hárommillió áldozatot szedett az AIDS. A helyzet továbbra is Afrikában a legsúlyosabb, de térségünk közvetlen szomszédságában, Kelet-Európában is folytatódik a drámai gyorsaságú előretörés: csak Oroszországban 860 ezerre tehető a fertőzöttek száma.

Magyarországon a nők arányában az utóbbi években emelkedés észlelhető, arányuk 1990-ig 6 százalék, 1995-ig 9 százalék volt. Többségük külföldi partnertől szerezte a betegséget, de gyakori a prostitúció révén történő fertőződés is. A férfiak esetében elsősorban homoszexuális vagy biszexuális érintkezés útján terjed a betegség, az utóbbi 17 évben nyilvántartásba vett személyek 71 százaléka ilyen módon vált vírushordozóvá. Ennek a kockázati csoportnak az aránya az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat. Míg 1991 és 1995 között 76 százalékos, 1996-tól 2002-ig 63 százalékos volt közöttük a fertőződési arány.

A címzetes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel ellentétes fejlődési irány figyelhető meg a heteroszexuális úton való fertőzés tekintetében, mivel annak aránya 1996 óta a korábbi 5 százalékról 28 százalékra nőtt - írja az MTI. Mindez annak ellenére történt, hogy egy korábbi felmérés szerint az átlagnál óvatosabbak vagyunk ezen a területen: arra a kérdésre például, hogy szeretkeztek-e már védekezés nélkül új partnerrel, a magyarok 24%-a felelt igennel, ami jelentősen eltér a világ 34 országára kiterjedt felmérés 41%-os átlagértékéhez képest.

Jakab Ferencné ugyanakkor pozitívumként értékelte, hogy Magyarországon a hivatalos adatok szerint még senki nem szerzett HIV-fertőzést intravénás kábítószer-használat révén. A nyilvántartás szerint 9 külföldit regisztráltak hazánkban, akik fertőzött tűtől váltak vírushordozóvá, de ők - csakúgy, mint két magyar állampolgár - külföldön kapták meg a vírust. A kelet-európai járványnak a kábítószer-használat a fő hajtóereje.

Az államtitkár szerint a kedvező magyarországi helyzet az idejében elkezdett társadalmi összefogásnak és az állami intézkedéseknek köszönhető. A Nemzeti AIDS-stratégia a következő hat évre megszabja azokat a feladatokat, amelyekkel megakadályozható, hogy az arány kedvezőtlen irányba változzon. Ismertetése szerint a program első szinten a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, a biztonságos nemi életre és az óvszerhasználatra hívja fel a fiatalok figyelmét. A másodlagos prevenciót a szűrővizsgálat jelenti. Ebből tavaly 110 ezret végeztek el ingyenesen, 20 százalékukat anonim módon. A szűrésekhez tanácsadó szolgálat is kapcsolódik, amelynek köre országosan egyre bővül.

Az államtitkár elmondta: akik rászorulnak a gyógyszeres kezelésre, azok ingyenesen kapják meg a szükséges orvosi készítményeket, mivel az egészségbiztosítási pénztár 700 millió forintot különített el az idén erre a célra.