Rövidesen eltűnhetnek az Andok jégmezőinek zömét kitevő perui gleccserek. A problémáról egy nemzetközi szimpóziumon tanácskoztak a kérdés szakértői.

"Századunk során a Földön 1,5-5,8 Celsius-fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet, ami az ötezer méter alatt lévő gleccserek jelentős részének felolvadását eredményezheti" - jelentette ki az északkelet-perui Huarazban megrendezett tanácskozáson Marco Zapata, a perui természeti erőforrásokkal foglalkozó intézet (INREA) főkoordinátora. Zapata szerint a globális felmelegedés súlyosan veszélyezteti az Andok Perun átívelő, számos pontján hatezer méter magasságú Kordillerák hegyvonulatának jégmezőit. Peru gleccservidékein máris mutatkozik a hőmérsékletemelkedés romboló hatása: a jégtakaró mérete érzékelhetően csökken - mutatott rá a szakember.

Zapata tájékoztatott arról, hogy a perui hatóságok fokozni kívánják a gleccserek állapotának ellenőrzését, műholdas felvételekkel követik nyomon a felmelegedés okozta jelenségek alakulását. A szimpózium résztvevői nagy figyelmet szenteltek annak, milyen következményekkel jár a jégmezők összehúzódása az Andok vízforrásaira. A tanácskozáson elhangzott, hogy a dél-amerikai régióban egy évszázad alatt fél Celsius-fokkal növekedett az átlaghőmérséklet, ami változást idéz elő a térség víztartalékaiban, s mindennek jelentős szociális és gazdasági következményei lesznek.

"A mostani és jövőbeli generációk léte szorosan összefügg a vízfelhasználással, amely nélkülözhetetlen a mezőgazdasági, az energetikai és ipari termeléshez is" - hangsúlyozta Zapata.