Minden lakásban megtalálhatók a kutya- és macskaszőr-allergének, függetlenül attól, hogy tartottak-e ott valaha háziállatot vagy sem - derült ki egy amerikai tanulmányból.

Amerikai kutatók 75 település 831 lakásában vettek házipormintákat az ágyról, a nappali ülőgarnitúrájáról és a padlóról, valamint kifaggatták a lakókat arról, hogy tartanak-e vagy tartottak-e valaha háziállatot. Mint kiderült, a kutya- és macskaszőr-allergének a lakások 99,9 százalékában fellelhetők, még olyan otthonokban is, ahol soha nem tartottak háziállatot.

Az allergének átlagos koncentrációja 5 mikrogramm/gramm volt. Az állatbarátok otthonaiban azonban a kutyaszőr-allergének koncentrációja 69 mikrogramm/g volt, a macskaszőr-allergéneké pedig elérte a 200 mikrogramm/grammot. Az allergéneknek már 1-2 mikrogramm/grammos koncentrációja elég a túlérzékenység  kialakulásához, 8-10 mikrogramm/gramm pedig már asztmához vezethet.

A vizsgálat során az allergének legmagasabb koncentrációját a nappalik ülőgarnitúráján mérték. Azokban az otthonokban, ahol kutyát vagy macskát tartanak, a mért értékek arra utalnak, hogy a család kedvencei a fotelben vagy a díványon szeretnek heverészni. Ahol pedig nincs háziállat, az allergének magas koncentrációja a nappaliban arra utal, hogy utcai ruházattal is behurcolhatjuk az állatszőrt a lakásba.