Az olívaolajok közötti jelentős minőségi különbségekre hívják fel a figyelmet a táplálkozástudományi szakemberek, hangsúlyozva: az "olívaolaj" felirat gyakran megtéveszti a vásárlót.

Az olívaolaj jól csengő szó - legtöbbünknek a mediterrán klíma és az egészséges táplálkozás jut róla eszünkbe. Pedig  mint minden élelmiszernél, az olívaolaj esetében is fontos a minőség. Jó, ha tudjuk, az olajgyártás silány melléktermékét is olívaolajként árulják - mutatnak rá a szakemberek.

A legjobb minőségű extra szűz olívaolajok mellett ott található a polcokon az úgynevezett sansa: ez olyan, az olajbogyó sajtolása során keletkező maradványokból készülő zsiradék, amelyet oldószerrel nyernek ki a megmaradt olívamasszából. A sansaolajok mindössze egy százalékban tartalmaznak extra szűz olívaolajat, így valójában igen kevéssé jogosultak az olívaolaj elnevezésre. A sansa mellett hasonlóan gyengébb minőséget jelölnek az orujo és a pomace feliratok - hívják fel a figyelmet a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek.

Milyen a valódi olívaolaj?

Az olívaolaj több évszázados jó hírét az extra szűz olívaolajoknak köszönheti. A gondosan válogatott szemeket a leszedésüket követő 24 órán belül sajtolják. Az olajbogyót jól szellőztetett helyiségben tárolják, majd megmossák, hogy eltávolítsák az olyan természetes szennyezőket, mint a talajmaradványok, a levelek és ágak. Ezt követően forgó kerekeket, illetve kalapácsokat mozgató mechanikus rendszer segítségével kipréselik a gyümölcs levét. A keletkező olajbogyó pasztát kíméletesen gyúrják, hogy kiválasztódjon benne az olaj, majd azt ülepítéssel és centrifugálással választják el a masszától. A keletkező extra szűz olívaolajat megfelelő tartályokban történő tárolás után szűrik és palackozzák. A folyamat során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak. Az olajhoz nem adnak hozzá sem tartósítószert, sem más adalékot. Az extra szűz olívaolaj megőrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát, ezenkívül telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag.

Az olívaolajoknak a bevizsgálás, minőség-ellenőrzés során épp olyan komoly követelményeknek kell megfelelniük, mint a boroknak. A szakemberek szerint az extra szűz olívaolajok a legjobb minőségűek, ezt támasztják alá a szigorú és alapos érzékszervi aromavizsgálatok, az analitikus elemzési módszerek és a vizuális értékelések.

A táplálkozástudomány képviselői azért tartják fontosnak, hogy felhívják a figyelmet a különbségekre, illetve az extra szűz olívaolaj előnyeire, mert míg más európai országokban száz olívaolaj vásárlásból összesen kettő sansa, addig hazánkban százból hatvan alkalommal a sansa mellett döntenek a vásárlók.