A farkasordító hidegnek köszönheti az életét egy kétéves angol kisfiú, akit hétórás erőfeszítéssel sikerült feléleszteni, miután egy jeges tóból hibernálódott állapotban halászták elő Birminghamben.

A brit sajtó csütörtöki jelentése szerint a kis Joe Toweyt 2003 decemberében találták meg egy jeges tó vizében, félig megfagyottan, élettelenül. Szülei azonnal kórházba vitték, ahol Nick Makwana doktor nyolc kollégájával együtt hét órán keresztül küzdött a gyermek életéért.

A kisfiú szíve öt órán át nem reagált az ismétlődő erőfeszítésekre, és az első jelek után újabb két órába tellett, amíg tartós siker koronázta a birminghami doktorok munkáját. Szülei szerint a kisfiú élénkebb és mozgékonyabb, mint a baleset előtt volt.

A brit rekordnak számító hétórás újraélesztés csodás eredménye Makwana doktor szerint annak köszönhető, hogy a jeges vízbe zuhant gyermek testhőmérséklete pillanatok alatt olyan mélyre zuhant, hogy az gyakorlatilag "befagyasztotta" a szervezet létfontosságú funkcióit, s így nem következett be agykárosodás.